Wykonanie
Taka szarlotka to zdecydowanie full opcja.
Jabłka,
cynamon,
truskawki...pianka i kruszonka..a do tego ciasto z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Po prostu pycha! Koniecznie musicie zrobić, ja wręcz uwielbiam :)

Przepis znaleziony tutajPotrzebujemy:4
żółtka2 szklanki
mąki orkiszowej razowej1/3 szklanki
cukru200 g
masła (w temp.pokojowej)1 łyżka zimnej
wodySkładniki łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części - 2/3 i 1/3 i schładzamy przez 30 minut w lodówce400 g
truskawek4
jabłka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanej4
białkapół szklanki
cukru pudruTruskawki (u mnie mrożone) zasypujemy 1/2 szklanki
cukru, gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając do momentu aż wyparuje
woda i dosyć mocno zgęstnieją.Dodajemy przesianą przez sitko
mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
jabłka oraz łyżeczkę
cynamonu. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier puder.Formę o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno kładziemy większy kawałek ciasta, rozprowadzamy równomiernie. Układamy
owoce, na to warstwę piany i przykrywamy mniejszą częścią ciasta krusząc na kawałki (to będzie kruszonka). Możemy użyć w tym celu tarki z dużymi oczkami.Pieczemy w 190 C przez 60 minut.Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego :)