ßßß
kruche ciasto :3 szklanki mąki krupczatki250 g margaryny lub masła2/3 szklanki cukru4 żółtka2 łyżki wodymus jabłkowy lub 1,5 kg jabłek, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonbeza :4 białkaszklanka cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki soku z cytrynySkładniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą, włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na min. godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec w piekarniku przez 20 minut w temp. 200 st.C, a następnie zostawić do wystudzenia.Na ciasto wyłożyć gotowy mus z jabłek (jeśli nie mamy takiego to wystarczy zetrzeć jabłka na tarce lub pokroić w małe kawałki i smażyć je do miękkości z cukrem, pod koniec smażenia dodać cynamon).Przygotować bezę: ubić białka na sztywno, do ubitych stopniowo dodawać cukier puder dalej ubijając, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana musi być sztywna i lśniąca.Pianę wyłożyć np. szprycą na jabłka.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec 45 minut.
