Wykonanie
Ciasta z
jabłkami zawsze są dobre. Ostatnio pokazywałam przepis na szarlotkę z pianką, a tym razem prezentuję jabłecznik z
bezą. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości - na początku trzeba zagnieść ciasto, które musi odstać w lodówce,
potem je podpiec, odstawić do ochłodzenia, ubić
bezę i wreszcie upiec, ale jest tego warte, podobnie jak jabłecznik z chmurką . Jeśli nie macie tyle czasu zróbcie klasyczny jabłecznik .

kruche ciasto :3 szklanki
mąki krupczatki250 g
margaryny lub
masła2/3 szklanki
cukru4
żółtka2 łyżki
wodymus jabłkowy lub 1,5 kg
jabłek, 3 łyżki
cukru, łyżeczka
cynamonbeza :4
białkaszklanka
cukru pudrułyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
soku z cytrynySkładniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą, włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na min. godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec w piekarniku przez 20 minut w temp. 200 st.C, a następnie zostawić do wystudzenia.Na ciasto wyłożyć gotowy mus z
jabłek (jeśli nie mamy takiego to wystarczy zetrzeć
jabłka na tarce lub pokroić w małe kawałki i smażyć je do miękkości z
cukrem, pod koniec smażenia dodać
cynamon).Przygotować
bezę: ubić
białka na sztywno, do ubitych stopniowo dodawać
cukier puder dalej ubijając, na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny. Piana musi być sztywna i lśniąca.Pianę wyłożyć np. szprycą na
jabłka.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec 45 minut.

