Wykonanie

Choć gołąbki z
kaszą gryczaną i
ziemniakami zakorzenione są w podkarpackiej kuchni od lat, mam wrażenie, że w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Nie bez powodu :)To smaczne, jarskie danie dla wielbicieli
kaszy. Dominuje w nich smak prażonej
kaszy gryczanej. Tarte surowe
ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach.Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z
kaszą gryczaną i
ziemniakami podane z sosem z
suszonych grzybów będą dobrym wyborem :)Składniki na około 10 sztuk:1 średnia
biała kapusta200 g prażonej
kaszy gryczanej (w woreczkach)5 średnich
ziemniaków2
cebule4 łyżki
masła2
jajka2 szklanki
bulionu (może być z kostki)
sól i
pieprz do smaku


Z
kapusty usuwamy głąb. Do głębokiego garnka nalewamy
wodę, zagotowujemy ją, dodajemy łyżkę
octu (dzięki
czemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały) i wkładamy
kapustę. Obgotowujemy ją, ściągając liście, które luźno odchodzą od całości. Z każdego liścia odcinamy nożykiem gruby nerw, aby liście były jednakowej grubości na całej długości. Odkładamy największe i najładniejsze liście. Połową pozostałych wykładamy dno i boki naczynia.
Kaszę solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ziemniaki obieramy, trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki i odciskamy nad miską na sitku. Z odciśniętego z
ziemniaków płynu zachowujemy
skrobię, która po odstaniu osadzi się na dnie miski.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
maśle.
Kaszę,
ziemniaki,
skrobię,
jajka i
cebulę doprawiamy
solą oraz
pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy do liści
kapusty, zwijamy i gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi
kapusty. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy
bulion, przykrywamy pokrywką i naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu.Do gołąbków polecam s os z
suszonych grzybów !

Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z
kaszą jęczmienną i z
suszonymi grzybami
Oraz na gołąbki z
młodej kapusty z
pieczarkami