ßßß
Choć gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami zakorzenione są w podkarpackiej kuchni od lat, mam wrażenie, że w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Nie bez powodu :)To smaczne, jarskie danie dla wielbicieli kaszy. Dominuje w nich smak prażonej kaszy gryczanej. Tarte surowe ziemniaki pełnią w tym daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach.Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :)Składniki na około 10 sztuk:1 średnia biała kapusta200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach)5 średnich ziemniaków2 cebule4 łyżki masła2 jajka2 szklanki bulionu (może być z kostki)sól i pieprz do smaku
Z kapusty usuwamy głąb. Do głębokiego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy ją, dodajemy łyżkę octu (dzięki czemu liście będą bardziej elastyczne i nie będą pękały) i wkładamy kapustę. Obgotowujemy ją, ściągając liście, które luźno odchodzą od całości. Z każdego liścia odcinamy nożykiem gruby nerw, aby liście były jednakowej grubości na całej długości. Odkładamy największe i najładniejsze liście. Połową pozostałych wykładamy dno i boki naczynia.Kaszę solimy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy, trzemy na najdrobniejszych oczkach tarki i odciskamy nad miską na sitku. Z odciśniętego z ziemniaków płynu zachowujemy skrobię, która po odstaniu osadzi się na dnie miski. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.Kaszę, ziemniaki, skrobię, jajka i cebulę doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Farsz nakładamy do liści kapusty, zwijamy i gotowe gołąbki układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzchu gołąbków układamy pojedyncze liście. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu.Do gołąbków polecam s os z suszonych grzybów !
Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i z suszonymi grzybami
Oraz na gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami