ßßß Cookit - przepis na Grissini – paluszki chlebowe

Grissini – paluszki chlebowe

nazwa

Wykonanie

Grissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki o naszym ulubionym ziołowym aromacie. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą swoją drogą bardzo polecam.
Składniki na 26 paluszków grissini:
225 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
5 g suszonych drożdży
1 łyżka oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta drobnego cukru
Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i po wymieszaniu dodajemy drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Potrwa to około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pięści pozbawiamy je zgromadzonego dwutlenku węgla, wyciągamy na blat oprószony lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości mniej więcej 22x34 cm. Ostrym nożem kroimy ciasto w szerz na 26 pasków. Z każdego paska toczymy niezbyt cienki wałeczek długości około 26 cm . Wałeczki powinny być zbliżonej wielkości, żeby mogły się równo upiec.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (grzałka góra-dół). Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich paluszki. Pieczemy do zrumienienia (u mnie zajęło to 18 minut). Studzimy na kratce.
Grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano
Składniki na 26 paluszków grissini:
225 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
5 g suszonych drożdży
1 łyżka oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta drobnego cukru
150 g startego parmezanu (1,5 szklanki)
3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki suszonego oregano
Grissini z parmezanem czosnkiem i oregano przyrządzamy tak samo, jak grissini klasyczne dodając do ciasta przygotowany ser z czosnkiem i oregano razem z mąką.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/01/grissini-paluszki-chlebowe.html