Wykonanie
Grissini to chrupiące paluszki
chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione
przyprawy można upiec paluszki o naszym ulubionym
ziołowym aromacie. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z
parmezanem,
czosnkiem i
oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą swoją
drogą bardzo polecam.
Składniki na 26 paluszków grissini:225 g
mąki pszennej150 ml letniej
wody5 g
suszonych drożdży1 łyżka
oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski1 płaska łyżeczka
soliduża szczypta drobnego
cukruDo dużej miski wlewamy
wodę, dodajemy
cukier i po wymieszaniu dodajemy
drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z
drożdżami przesiewamy
mąkę i dodajemy
sól oraz
oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę
oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Potrwa to około 1,5 godziny.Kiedy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pięści pozbawiamy je zgromadzonego dwutlenku węgla, wyciągamy na blat oprószony lekko
mąką i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości mniej więcej 22x34 cm.
Ostrym nożem kroimy ciasto w szerz na 26 pasków. Z każdego paska toczymy niezbyt cienki wałeczek długości około 26 cm . Wałeczki powinny być zbliżonej wielkości, żeby mogły się równo upiec.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (grzałka góra-dół). Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich paluszki. Pieczemy do zrumienienia (u mnie zajęło to 18 minut). Studzimy na kratce.Grissini z
parmezanem,
czosnkiem i
oreganoSkładniki na 26 paluszków grissini:225 g
mąki pszennej150 ml letniej
wody5 g
suszonych drożdży1 łyżka
oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski1 płaska łyżeczka
soliduża szczypta drobnego
cukru150 g startego
parmezanu (1,5 szklanki)3-4 ząbki
czosnku, drobno posiekane2 łyżki
suszonego oreganoGrissini z
parmezanem czosnkiem i
oregano przyrządzamy tak samo, jak grissini klasyczne dodając do ciasta przygotowany
ser z
czosnkiem i
oregano razem z
mąką.