Wykonanie

W końcu jest. Tak długo przez większość z Was wyczekiwany Tłusty Czwartek. Oczywiście mam coś słodkiego. Kolejny przepis na pączki. Tym razem tradycyjne,nadziane
marmoladą różaną. Co prawda może i nie są takie ładne,puszyste. Niestety ciasto rozwałkowałam nieco za cienko,ale nie zmienia,to faktu ,że są pyszne. Częstujcie się.Składniki:1/2 szklanki
cukru1 szklanka ciepłego
mleka40 g
drożdży1/2 kg
mąki tortowej1 łyżka
rumuszczypta
soli4
żółtka50 g
masłacukier wanilinowymarmolada,u mnie różana
Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę
cukru,1 łyżkę
mąki oraz odrobinę
mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masłu utrzyj z pozostałym
cukrem i
cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj
żółtka,a na koniec dodaj
rum. Do masy jajecznej dodaj
mąkę,zaczyn oraz pozostałe
mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę
marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.Pączki można również nadziać po usmażeniu.Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym
oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np.
cukrem pudrem.