ßßß
W końcu jest. Tak długo przez większość z Was wyczekiwany Tłusty Czwartek. Oczywiście mam coś słodkiego. Kolejny przepis na pączki. Tym razem tradycyjne,nadziane marmoladą różaną. Co prawda może i nie są takie ładne,puszyste. Niestety ciasto rozwałkowałam nieco za cienko,ale nie zmienia,to faktu ,że są pyszne. Częstujcie się.Składniki:1/2 szklanki cukru1 szklanka ciepłego mleka40 g drożdży1/2 kg mąki tortowej1 łyżka rumuszczypta soli4 żółtka50 g masłacukier wanilinowymarmolada,u mnie różanaDrożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.Masłu utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum. Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.Pączki można również nadziać po usmażeniu.Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.