Wykonanie
w zasadzie przepis chyba nie różni się niczym szczególnym od naszych tradycyjnych pączkowych. Może dodatek
rumu sprawia różnicę? Sama nie wiemWiem za to, że z
ciastem pracuje się gładko bez problemów. Pięknie wyrasta, a pączki są boskie. Przepis pochodzi z płyty, która była dodatkiem do mojego miksera kuchennego.

Składniki :70 g
masła600 g
mąki150 g
cukru60 g
drożdży piwnych2
jajka4
żółtka1 szczypta
soli2 łyżki stołowe
rumu200 ml letniego
mlekamarmolada lub krem na nadzienieotarta
skórka cytrynyWykonanie :Włożyć do miski do mieszania letnie
mleko ze 100 g
mąki i
drożdżami piwnymi i zagnieść hakiem do zagniatania. Następnie odstawić ciasto na 20 min. pod przykryciem do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Następnie odstawić ciasto na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.Kula ciasta powinna być miękka i elastyczna. Rozwałkować kulę wałkiem do grubości 1 cm. Za pomocą szklanki powycinać jak najwięcej kółek i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Powycinane z ciasta kółka smażyć w wystarczającej ilości
oleju. Gotowe pączki można po ostudzeniu napełniać kremem lub
marmoladą. W tym celu wtryskiwać nadzienie z
boku za pomocą strzykawki do nadziewania pączków.