ßßß
Składniki :70 g masła600 g mąki150 g cukru60 g drożdży piwnych2 jajka4 żółtka1 szczypta soli2 łyżki stołowe rumu200 ml letniego mlekamarmolada lub krem na nadzienieotarta skórka cytrynyWykonanie :Włożyć do miski do mieszania letnie mleko ze 100 g mąki i drożdżami piwnymi i zagnieść hakiem do zagniatania. Następnie odstawić ciasto na 20 min. pod przykryciem do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Następnie odstawić ciasto na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.Kula ciasta powinna być miękka i elastyczna. Rozwałkować kulę wałkiem do grubości 1 cm. Za pomocą szklanki powycinać jak najwięcej kółek i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Powycinane z ciasta kółka smażyć w wystarczającej ilości oleju. Gotowe pączki można po ostudzeniu napełniać kremem lub marmoladą. W tym celu wtryskiwać nadzienie z boku za pomocą strzykawki do nadziewania pączków.