Wykonanie
Tłusty czwartek to dzień kiedy możemy zapomnieć o diecie i rozsmakować się w pączkach, a szczególnie tych domowych. Polecam :)Składniki: (na ok. 18 szt.)

0,6 kg
mąki50 g
drożdży75 g
cukru5
żółtek0,25 l
mleka5 kostek
smalcu1 łyżka
masłakieliszek
rumumarmoladaPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie letniego
mleka, z łyżeczką
cukru i 3-ma łyżkami
mąki. Przykrywamy rozczyn i odstawić na około 10 min.W międzyczasie oddzielamy
żółtka od
białek. Do
żółtek wsypujemy
cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy
mąkę, wlewamy podrośnięte
drożdże oraz resztę
mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione
masło wlewamy do ciasta, dodajemy
rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić objętość.Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę
marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej
mąką. Teraz wrzucamy do rondla
smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.Strząsamy z pączka
mąkę, kładziemy na powierzchni
smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy znów 2-3 min. Wyjmujemy pączki na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz. Na koniec posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem.