ßßß
Ryż zapiekany z jabłkami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)(3-4 porcje)- 2 szklanki mleka roślinnego- 200 g ryżu białego (brązowy za bardzo się nie nadaje)- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii / ziarenka z 1 laski wanilii- 1 łyżka ksylitolu- 1 łyżka oleju kokosowego- szczypta soli- 3/4 słoika jabłek prażonych na zimę (ok. 750 g)*- 40 g rodzynek (można pominąć)- cynamon do posypania warstw- ksylitol do posypania zapiekanki- do podania: jogurt wegański lub śmietana roślinnaDo rondelka wlewam mleko, dodaję ryż, pastę waniliową, ksylitol, olej kokosowy i szczyptę soli. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsza ogień i pod przykryciem gotuję ryż do miękkości (w razie potrzeby dolewam odrobinę mleka lub wody). Ryż p owinien on wchłonąć cały płyn. Trwa to ok. 30 min.Jabłka mieszam z rodzynkami. Naczynie żaroodporne smaruję olejem kokosowym. Posypuje je kaszą manną lub drobną kaszką kukurydzianą (jeśli jesteśmy uczuleni na gluten). Na dnie układam warstwę ryżu, na niej warstwę jabłek, którą posypuję cynamonem. Następnie warstwę ryżu, warstwę jabłek i na końcu warstwę ryżu. Całość obficie posypuję ksylitolem i cynamonem.Tak przygotowany ryż z jabłkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Następnie włączam opcje grill i dopiekam do jeszcze 5 min.Podaję z wegańskim jogurtem.*Co zrobić, jeśli nie macie w spiżarni domowych prażonych jabłek?potrzebujecie dodatkowo:- 750 g jabłek (najlepiej "szarlotkowych" typu szara reneta lub boskop)- 1/3-1/2 szklanki ksylitolu (jego ilość zależy od kwaskowatości Waszych jabłek)- 1 łyżeczka mielonego cynamonuJabłka myję, obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w średnią kostkę.Do dużego garnka wkładam jabłka, ksylitol i smażę pod przykryciem przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają zmięknąć, ale muszą pozostać jeszcze w kawałkach*.Wrzucam teraz cynamon. Mieszam.