ßßß Cookit - przepis na Ryż zapiekany z jabłkami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Ryż zapiekany z jabłkami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Są takie potrawy, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i sprawiają, że na naszej twarzy pojawia się uśmiech nawet w najbardziej pochmurny dzień. Taki jest właśnie ryż zapiekany z jabłkami ... Mój kulinarny lek antydepresyjny.
Dla jednych będą to naleśniki... dla innych placki drożdżowe z jabłkami. Zresztą, jest sporo potraw, które sprawiają, że znów czujemy się dziećmi. Ja nazywam je magicznymi potrawami, gdyż mają niezwykłą moc. Pomagają przegonić nawet najsmutniejsze myśli i zaświecić nad nami słońce. Dzisiaj wrzucam Wam przepis na mój antydepresyjny ryż zapiekany z jabłkami, oczywiście w wegańskiej wersji. Można go zrobić z brązowym ryżem. Uważam jednak, że jest to potrawa, w której trzeba iść na dietetyczne ustępstwa i użyć białego ryżu, najlepiej tego do puddingu. To on nadaje potrawie wyjątkowy smak. Czasem trzeba poszaleć. :)
Ryż zapiekany z jabłkami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
(3-4 porcje)
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 200 g ryżu białego (brązowy za bardzo się nie nadaje)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii / ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 3/4 słoika jabłek prażonych na zimę (ok. 750 g)*
- 40 g rodzynek (można pominąć)
- cynamon do posypania warstw
- ksylitol do posypania zapiekanki
- do podania: jogurt wegański lub śmietana roślinna
Do rondelka wlewam mleko, dodaję ryż, pastę waniliową, ksylitol, olej kokosowy i szczyptę soli. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsza ogień i pod przykryciem gotuję ryż do miękkości (w razie potrzeby dolewam odrobinę mleka lub wody). Ryż p owinien on wchłonąć cały płyn. Trwa to ok. 30 min.
Jabłka mieszam z rodzynkami. Naczynie żaroodporne smaruję olejem kokosowym. Posypuje je kaszą manną lub drobną kaszką kukurydzianą (jeśli jesteśmy uczuleni na gluten). Na dnie układam warstwę ryżu, na niej warstwę jabłek, którą posypuję cynamonem. Następnie warstwę ryżu, warstwę jabłek i na końcu warstwę ryżu. Całość obficie posypuję ksylitolem i cynamonem.
Tak przygotowany ryż z jabłkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Następnie włączam opcje grill i dopiekam do jeszcze 5 min.
Podaję z wegańskim jogurtem.
*Co zrobić, jeśli nie macie w spiżarni domowych prażonych jabłek?
potrzebujecie dodatkowo:
- 750 g jabłek (najlepiej "szarlotkowych" typu szara reneta lub boskop)
- 1/3-1/2 szklanki ksylitolu (jego ilość zależy od kwaskowatości Waszych jabłek)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jabłka myję, obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w średnią kostkę.
Do dużego garnka wkładam jabłka, ksylitol i smażę pod przykryciem przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Jabłka mają zmięknąć, ale muszą pozostać jeszcze w kawałkach*.
Wrzucam teraz cynamon. Mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/ryz-zapiekany-z-jabkami-weganski.html