Wykonanie
Są takie potrawy, które przywołują wspomnienia dzieciństwa i sprawiają, że na naszej twarzy pojawia się uśmiech nawet w najbardziej pochmurny dzień. Taki jest właśnie
ryż zapiekany z
jabłkami ... Mój kulinarny lek antydepresyjny.Dla jednych będą to naleśniki... dla innych placki
drożdżowe z
jabłkami. Zresztą, jest sporo potraw, które sprawiają, że znów czujemy się dziećmi. Ja nazywam je magicznymi potrawami, gdyż mają niezwykłą moc. Pomagają przegonić nawet najsmutniejsze myśli i zaświecić nad nami słońce. Dzisiaj wrzucam Wam przepis na mój antydepresyjny
ryż zapiekany z
jabłkami, oczywiście w wegańskiej wersji. Można go zrobić z
brązowym ryżem. Uważam jednak, że jest to potrawa, w której trzeba iść na dietetyczne ustępstwa i użyć
białego ryżu, najlepiej tego do
puddingu. To on nadaje potrawie wyjątkowy smak. Czasem trzeba poszaleć. :)
Ryż zapiekany z
jabłkami (wegański, bezglutenowy, bez
cukru)(3-4 porcje)- 2 szklanki
mleka roślinnego- 200 g
ryżu białego (brązowy za bardzo się nie nadaje)- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu z
wanilii / ziarenka z 1
laski wanilii- 1 łyżka
ksylitolu- 1 łyżka
oleju kokosowego- szczypta
soli- 3/4 słoika
jabłek prażonych na zimę (ok. 750 g)*- 40 g
rodzynek (można pominąć)-
cynamon do posypania warstw-
ksylitol do posypania zapiekanki- do podania:
jogurt wegański lub
śmietana roślinnaDo rondelka wlewam
mleko, dodaję
ryż, pastę
waniliową,
ksylitol,
olej kokosowy i szczyptę
soli. Gdy
mleko się zagotuje, zmniejsza ogień i pod przykryciem gotuję
ryż do miękkości (w razie potrzeby dolewam odrobinę
mleka lub
wody).
Ryż p owinien on wchłonąć cały płyn. Trwa to ok. 30 min.
Jabłka mieszam z
rodzynkami. Naczynie żaroodporne smaruję
olejem kokosowym. Posypuje je
kaszą manną lub drobną
kaszką kukurydzianą (jeśli jesteśmy uczuleni na gluten). Na dnie układam warstwę
ryżu, na niej warstwę
jabłek, którą posypuję
cynamonem. Następnie warstwę
ryżu, warstwę
jabłek i na końcu warstwę
ryżu. Całość obficie posypuję
ksylitolem i
cynamonem.Tak przygotowany
ryż z jabłkami wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Następnie włączam opcje grill i dopiekam do jeszcze 5 min.Podaję z wegańskim
jogurtem.*Co zrobić, jeśli nie macie w spiżarni domowych prażonych jabłek?potrzebujecie dodatkowo:- 750 g
jabłek (najlepiej "szarlotkowych" typu szara reneta lub boskop)- 1/3-1/2 szklanki
ksylitolu (jego ilość zależy od kwaskowatości Waszych
jabłek)- 1 łyżeczka mielonego
cynamonuJabłka myję, obieram, pozbywam się gniazd nasiennych i kroję w średnią kostkę.Do dużego garnka wkładam
jabłka,
ksylitol i smażę pod przykryciem przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając.
Jabłka mają zmięknąć, ale muszą pozostać jeszcze w kawałkach*.Wrzucam teraz
cynamon. Mieszam.