ßßß Cookit - przepis na Zapiekana kasza gryczana z grzybami pod dyniową pierzynką (wegańska, bezglutenowa)

Zapiekana kasza gryczana z grzybami pod dyniową pierzynką (wegańska, bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Cudownie aromatyczna wegańska i bezglutenowa zapiekana kasza gryczana z grzybami pod dyniową pierzynką ... Idealne danie jednogarnkowe, które nasyci żołądek niejednej zgłodniałej duszy.
Są potrawy, które już swoim zapachem zachęcają do jedzenia. Taka jest właśnie ta zapiekana kasza gryczana . Dodane do niej nieziemsko pachnące grzyby i tymianek sprawiają, że zwykła kasza zamienia się w danie wyjątkowo. W dodatku zapieczenie jej pod niezwykle delikatną pierzynką z lekko słodkiej dyni, przemienienia wszystko w jedzeniową magię... Zróbcie ją, a znajdziecie się w kulinarnym niebie.
wegańska bezglutenowa
(2 porcje)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie grzybowego)
- 2 małe cebulki / 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- 10 dużych grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej prawdziwków
- 1/2 pęczku posiekanej natki pietruszki
- duża szczypta suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
pierzynka dyniowa:
- ok. 600 g puree z pieczonej dyni ---> jak zrobić puree z dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
do podania: olej z lnianki (olej rydzowy)
W garnku rozpuszczam 1/2 kostki bulionu w 2 szklankach wody. Wrzucam do niego kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.
W międzyczasie, gdy kasza się gotuje przygotowuję pierzynkę dyniową. Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę.
Na patelni, na oleju podsmażam pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki czosnku.
Połowę grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej kaszy gryczanej, dodaję posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszam.
Pozostałe grzyby kroję w plastry i przesmażam na oleju.
Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej olejem. Na kaszy układam pierzynkę dyniową. Na samej górze układam przysmażone grzyby. Lekko je wciskam w masę dyniową. Całość posypuję suszonym tymiankiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.
Gotową zapiekankę nakładam na talerze i podaję skropioną olejem z lnianki, który idealnie komponuje się z grzybami.
Smacznego!
*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/zapiekana-kasza-gryczana-z-grzybami-pod.html