Wykonanie
Cudownie aromatyczna wegańska i bezglutenowa zapiekana
kasza gryczana z
grzybami pod
dyniową pierzynką ... Idealne danie jednogarnkowe, które nasyci żołądek niejednej zgłodniałej duszy.Są potrawy, które już swoim zapachem zachęcają do jedzenia. Taka jest właśnie ta zapiekana
kasza gryczana . Dodane do niej nieziemsko pachnące
grzyby i
tymianek sprawiają, że zwykła
kasza zamienia się w danie wyjątkowo. W dodatku zapieczenie jej pod niezwykle delikatną pierzynką z lekko słodkiej dyni, przemienienia wszystko w jedzeniową
magię... Zróbcie ją, a znajdziecie się w kulinarnym niebie.

wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 szklanka
kaszy gryczanej- 2 szklanki
wody- 1/2 kostki ekologicznego
bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie
grzybowego)- 2 małe
cebulki / 1 duża- 2 ząbki
czosnku- 10 dużych
grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej
prawdziwków- 1/2 pęczku posiekanej
natki pietruszki- duża szczypta suszonego
tymianku-
sól,
pieprz-
olej do smażeniapierzynka dyniowa:- ok. 600 g puree z pieczonej dyni ---> jak zrobić puree z dyni- 1 duży ząbek
czosnku- 3 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych- 3 łyżki
mąki ryżowej- 2 łyżeczki
octu balsamicznego- 1 łyżeczka suszonego
tymianku- duża szczypta świeżo zmielonej
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprzdo podania:
olej z lnianki (
olej rydzowy)W garnku rozpuszczam 1/2 kostki
bulionu w 2 szklankach
wody. Wrzucam do niego
kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.W międzyczasie, gdy
kasza się gotuje przygotowuję pierzynkę
dyniową. Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę.Na patelni, na
oleju podsmażam pokrojone w kostkę
cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki
czosnku.Połowę
grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z
cebulą i
czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej
kaszy gryczanej, dodaję posiekaną
natkę pietruszki, suszony
tymianek,
sól,
pieprz do smaku i dokładnie mieszam.Pozostałe
grzyby kroję w plastry i przesmażam na
oleju.
Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej
olejem. Na
kaszy układam pierzynkę
dyniową. Na samej górze układam przysmażone
grzyby. Lekko je wciskam w masę
dyniową. Całość posypuję suszonym
tymiankiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.Gotową zapiekankę nakładam na talerze i podaję skropioną
olejem z lnianki, który idealnie komponuje się z
grzybami.Smacznego!*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.