ßßß
wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 szklanka kaszy gryczanej- 2 szklanki wody- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie grzybowego)- 2 małe cebulki / 1 duża- 2 ząbki czosnku- 10 dużych grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej prawdziwków- 1/2 pęczku posiekanej natki pietruszki- duża szczypta suszonego tymianku- sól, pieprz- olej do smażeniapierzynka dyniowa:- ok. 600 g puree z pieczonej dyni ---> jak zrobić puree z dyni- 1 duży ząbek czosnku- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych- 3 łyżki mąki ryżowej- 2 łyżeczki octu balsamicznego- 1 łyżeczka suszonego tymianku- duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej- sól, pieprzdo podania: olej z lnianki (olej rydzowy)W garnku rozpuszczam 1/2 kostki bulionu w 2 szklankach wody. Wrzucam do niego kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.W międzyczasie, gdy kasza się gotuje przygotowuję pierzynkę dyniową. Wszystkie składniki wkładam do malaksera i blenduję na gładką masę.Na patelni, na oleju podsmażam pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki czosnku.Połowę grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej kaszy gryczanej, dodaję posiekaną natkę pietruszki, suszony tymianek, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszam.Pozostałe grzyby kroję w plastry i przesmażam na oleju.Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej olejem. Na kaszy układam pierzynkę dyniową. Na samej górze układam przysmażone grzyby. Lekko je wciskam w masę dyniową. Całość posypuję suszonym tymiankiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min.Gotową zapiekankę nakładam na talerze i podaję skropioną olejem z lnianki, który idealnie komponuje się z grzybami.Smacznego!*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.