Wykonanie
Aromatyczne, lekko
orzechowe danie. Dosłownie pachnące i smakujące lasem. Zapiekana
kasza gryczana z
grzybami, która przypomina mi jesienne spacery. Najwyższa
pora wykorzystać zebrane wtedy dary lasu i stworzyć z nich pyszne, wegańskie i danie. Skusicie się?Uwielbiam jesienne spacery po lesie. Te kolory, spokój, cisza... Szukanie
grzybów, niczym leśnych skarbów i przynoszenie ich do domu jako niezwykle cenne trofeum. Bo to jest cenne trofeum, ususzone lub zamrożone umilą nam zimę.Ostatnio w zamrażalce znalazłam pomrożone właśnie jesienią, cudowne okazy
prawdziwków. Nie mogłam się powstrzymać i postanowiłam ugotować z nich coś pysznego. Jako uzupełnienie ich smaku postawiłam na pyszną, lekko
orzechową kaszę gryczaną . Kropkę nad "i" stanowią tu
orzechy włoskie,
natka pietruszki i
tymianek . Całość zapiekana w piekarniku, podawana na gorąco urzeka smakiem i aromatem.Obiecuję, że danie to nie będzie dla nikogo kulinarnym wyzwaniem. Jak widzicie, prostota czasami jest najpyszniejsza. Szczególnie, gdy używa się produktów dobrej jakości. One zwykle bronią się same.

wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 szklanka
kaszy gryczanej- 2 szklanki
wody- 1/2 kostki ekologicznego
bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie
grzybowego)- 2 małe
cebulki / 1 duża- 2 ząbki
czosnku- 4-5 dużych
grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej
prawdziwków- 1/2 posiekanej
natki pietruszki-
orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni- świeży
tymianek-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaW garnku rozpuszczam 1/2 kostki
bulionu w 2 szklankach
wody. Wrzucam do niego
kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.Na patelni, na
oleju podsmażam pokrojone w kostkę
cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki
czosnku.Połowę
grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z
cebulą i
czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej
kaszy gryczanej, dodaję posiekaną
natkę pietruszki,
sól,
pieprz do smaku i dokładnie mieszam.Pozostałe
grzyby kroję w plastry i przesmażam na
oleju.
Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej
olejem. Na górze układam przysmażone
grzyby. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.Przed podaniem zapiekaną
kaszę gryczaną posypuję
orzechami włoskimi i świeżym
tymiankiem.Smacznego!*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.