ßßß
wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 szklanka kaszy gryczanej- 2 szklanki wody- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie grzybowego)- 2 małe cebulki / 1 duża- 2 ząbki czosnku- 4-5 dużych grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej prawdziwków- 1/2 posiekanej natki pietruszki- orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni- świeży tymianek- sól, pieprz- olej do smażeniaW garnku rozpuszczam 1/2 kostki bulionu w 2 szklankach wody. Wrzucam do niego kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.Na patelni, na oleju podsmażam pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki czosnku.Połowę grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej kaszy gryczanej, dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszam.Pozostałe grzyby kroję w plastry i przesmażam na oleju.Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej olejem. Na górze układam przysmażone grzyby. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.Przed podaniem zapiekaną kaszę gryczaną posypuję orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem.Smacznego!*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.