ßßß Cookit - przepis na Zapiekana kasza gryczana z grzybami (wegańska, bezglutenowa)

Zapiekana kasza gryczana z grzybami (wegańska, bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, lekko orzechowe danie. Dosłownie pachnące i smakujące lasem. Zapiekana kasza gryczana z grzybami, która przypomina mi jesienne spacery. Najwyższa pora wykorzystać zebrane wtedy dary lasu i stworzyć z nich pyszne, wegańskie i danie. Skusicie się?
Uwielbiam jesienne spacery po lesie. Te kolory, spokój, cisza... Szukanie grzybów, niczym leśnych skarbów i przynoszenie ich do domu jako niezwykle cenne trofeum. Bo to jest cenne trofeum, ususzone lub zamrożone umilą nam zimę.
Ostatnio w zamrażalce znalazłam pomrożone właśnie jesienią, cudowne okazy prawdziwków. Nie mogłam się powstrzymać i postanowiłam ugotować z nich coś pysznego. Jako uzupełnienie ich smaku postawiłam na pyszną, lekko orzechową kaszę gryczaną . Kropkę nad "i" stanowią tu orzechy włoskie, natka pietruszki i tymianek . Całość zapiekana w piekarniku, podawana na gorąco urzeka smakiem i aromatem.
Obiecuję, że danie to nie będzie dla nikogo kulinarnym wyzwaniem. Jak widzicie, prostota czasami jest najpyszniejsza. Szczególnie, gdy używa się produktów dobrej jakości. One zwykle bronią się same.
wegańska bezglutenowa
(2 porcje)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 kostki ekologicznego bulionu warzywnego (jeśli macie użyjcie grzybowego)
- 2 małe cebulki / 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 dużych grzybów (mogą być mrożone*), najlepiej prawdziwków
- 1/2 posiekanej natki pietruszki
- orzechy włoskie, podprażone na suchej patelni
- świeży tymianek
- sól, pieprz
- olej do smażenia
W garnku rozpuszczam 1/2 kostki bulionu w 2 szklankach wody. Wrzucam do niego kaszę gryczaną i gotuję ją do miękkości, na małym ogniu, pod przykryciem.
Na patelni, na oleju podsmażam pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą, dodaję posiekane ząbki czosnku.
Połowę grzybów kroję w kostkę i przesmażam na rumiano wraz z cebulą i czosnkiem. Całość wkładam do ugotowanej kaszy gryczanej, dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszam.
Pozostałe grzyby kroję w plastry i przesmażam na oleju.
Kaszę gryczaną przekładam do żaroodpornej brytfanki wysmarowanej olejem. Na górze układam przysmażone grzyby. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
Przed podaniem zapiekaną kaszę gryczaną posypuję orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem.
Smacznego!
*Należy rozmrozić je i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/01/zapiekana-kasza-gryczana-z-grzybami.html