Wykonanie
Zapewne jest wśród Was wielu wielbicieli czekośliwki . Jeśli tak, to wypiek ten jest specjalnie dla Was! Wyjątkowy, banalnie prosty w wykonaniu mazurek
śliwkowo-karobowy . W pełni wegański, bezglutenowy i nie zawierający w sobie grama rafinowanego
cukru .Mazurek ten łączy on w sobie dwa idealnie uzupełniające się smaki - bardzo podobny do
kakao, karob i lekko kwaskowe, słodkie
powidła śliwkowe . To ciasto, które nie tylko negatywnie nie wpływa na nasze zdrowie, ale nas leczy. A dlaczego? Bo użyty do niego karob, ma cudowne właściwości zdrowotne, o których
pisałam tutaj .Do zrobienia tego mazurka koniecznie użyjcie domowych
powideł śliwkowych . Nie tylko są zdrowsze, ale i mają lepszy, pełniejszy smak. Pamiętajmy, im lepszych produktów użyjemy tym lepsze nam wyjdzie ciasto.

wegański, bezglutenowy, bez
cukruciasto:- 100 g
mąki kukurydzianej- 100 g
mąki jaglanej, użyłam Amarello- 50 g
skrobi z tapioki / ziemniaczanej- 2 łyżki karobu / można zastąpić dobrej jakości
kakao- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 3-4 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy (jeżeli lubicie słodsze ciasta
dajcie 4 lub nawet 5)- 150 g
oleju kokosowego- 100 g
mleka roślinnego- szczypta
soli himalajskiejW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
mleko roślinne i
syrop klonowy. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiam, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki,
proszek do pieczenia i karob. Dodaję
sól i całość mieszam.Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam
ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).Formę z
ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C na ok. 30 min.masa
śliwkowo-karobowa:- 300 g domowych
powideł śliwkowych- 3 łyżki karobu- 1 łyżka dobrej jakości
kakao- 1 łyżeczka
soku pomarańczowego- 1-2 łyżki
ksylitolu - jego ilość zależy od słodkości naszych powideł- 1/5 łyżeczki mielonego
cynamonu- szczypta
soli himalajskiejdo posypania ciasta :
orzechy włoskieWszystkie składniki przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.Gotową masę wykładam na przestudzony spód. Całość posypuję
orzechami włoskimi.Smacznego!