ßßß Cookit - przepis na Placuszki jagodowe

Placuszki jagodowe

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na kolejną śniadaniową propozycję- placuszki jagodowe. Są one mięciutkie, delikatnie słodkie i oczywiście mają śliczny, fioletowy kolor od jagód. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.
Do placuszków jagodowych świetnie pasuje słodki banan, serek ricotta i miód lub syrop klonowy.
Składniki na 20 sztuk:
80g mąki ryżowej*
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka
100g jagód*
jajko
* Można zastąpić ją pełnoziarnistą pszenną.
*Ja użyłam jagód ze słoiczka, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi.
Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, żółtko, proszek do pieczenia, mleko i jagody. Mieszamy łyżką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy ubite białko i mieszamy tylko do połączenia składników.
Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy z obu stron.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/placuszki-jagodowe.html