Dziś mam dla was przepis na kolejną śniadaniową propozycję- placuszki jagodowe. Są one mięciutkie, delikatnie słodkie i oczywiście mają śliczny, fioletowy kolor od jagód. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.Do placuszków jagodowych świetnie pasuje słodki banan, serekricotta i miód lub syrop klonowy.Składniki na 20 sztuk:80g mąki ryżowej*80g mąki pszennej pełnoziarnistejłyżka cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczeniaszklanka mleka100g jagód*jajko* Można zastąpić ją pełnoziarnistą pszenną.*Ja użyłam jagód ze słoiczka, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi.Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, żółtko, proszek do pieczenia, mleko i jagody. Mieszamy łyżką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy ubite białko i mieszamy tylko do połączenia składników.Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy z obu stron.Smacznego:)