Wykonanie
Jak pewnie zdążyliście zauważyć kocham smażyć i jeść naleśniki. Na blogu pojawiło się już ponad 20 przepisów, a dzisiaj mam dla was kolejny. Tym razem mam dla was naleśniki
drożdżowe na pszennej, pełnoziarnistej
mące. Ich przygotowanie prawie niczym nie różni się od tradycyjnych naleśników.
Drożdżowe muszą
mieć czas na wyrośnięcie i być nieco dłużej smażone, bo ciasto jest gęste.Do naleśników wspaniale pasuje
biały ser,
czekolada i
kiwi.



Składniki na 9 sztuk:2/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej2/3 szklanki
mąki pszennej typ 650szklanka
wody gazowanejszklanka
mleka10g
drożdżyłyżeczka
cukrujajko2 łyżki
olejuW szklance ciepłego
mleka rozpuszczamy
drożdże i
cukier.Do miski przesiewamy
mąki. Dolewamy
wodę,
mleko i
olej. Wbijamy
jajko i całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 30- 40 minut.Po tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Ciasto jest nieco gęściejsze od tradycyjnego, więc potrzebuje więcej czasu na upieczenie.Smacznego:)