ßßß Cookit - przepis na Chleb graham II

Chleb graham II

nazwa

Wykonanie

A jednak nie do końca miałem rację. Nie lubię mówić, że się myliłem więc użyję tego własnie synonimu :) Nie do końca miałem rację. Kilka dni temu opisywałem przepis, który dostałem od Grażyny, jednej z moich czytelniczek. I Grażyna żaliła się, że chleb ten jej nieco opadł i pytała dlaczego tak się stało. Sugerowałem wtedy, że za dużo drożdży i za dużo płynów. I mówiłem, że zrobię według swoich uwag ten chleb żeby zobaczyć jak wyjdzie. No i wyszedł... Wyszedł tak samo jak Grażynie :) No cholera jasna, ładnie rósł, a pod sam koniec pufff, jakby powietrze zeszło z niego. I dupa blada, nie wiem co robić. Podaję wam przepis po moich przeróbkach, ale tak naprawdę chyba nie ma znaczenia, z którego przepisu skorzystacie, z tego, czy od Grażyny. Oba chleby wyglądają podobnie (podejrzewam że również podobnie smakują) i oba podobnie się zapadają :) A może wy wiecie dlaczego się tak robi?
240 g mąki pszennej graham typ 1850
260 g mąki pszennej typ 650
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1/4 szklanki wody (50 ml)
50 ml oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Wszystko razem wrzucamy do pojemnika, ustawiamy wagę chleba ok. 750 g, stopień przyrumienienia skórki taki jak lubicie i odpalamy program podstawowy. I do czasu zrobienia chleba, czyli przez około 3,5 godziny możemy się zastanawiać dlaczego, u licha, czasami te chleby tak się parszywie zapadają.
No i smacznego :)
EDIT: Właśnie dopiero co, na ciepło jeszcze, dostałem maila od wspomnianej tutaj Grażyny. No i Grażyna pisze, że zrobiła kolejny raz ten chleb, tym razem według moich sugestii, czyli mniej drożdży (15 g) i bez wody. I w ogóle nie opadł. Chleby po prostu są nieprzewidywalne - tyle tylko mam do powiedzenia :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/11/chleb-graham-ii.html