Wykonanie

Kolejna odsłona mojej wersji krupniku, tym razem w wersji bezglutenowej.
Kaszę jęczmienną zamieniłam tutaj na gryczaną białą w połączeniu z jaglaną. Dla mnie bomba. Dodatkowo można przemycić
kaszę jaglaną, która tutaj jest niewyczuwalna, a wiem, że nie wszyscy za nią przepadają...W moim odczuciu krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego
wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach, gdy używałam
wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego
smalcu lub bezzapachowego
oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko
solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością
natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-)Gdy ktoś lubi może również dodać
seler w korzeniu, ja nie dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej), używam tylko
selera naciowego.Z podanych ilości uzyskałam ok.4,5l zupy. U mnie porcja na dwa dni.Składniki:- ok.1,5-2 litrów
wywaru (u mnie nagotowany na żeberkach, ale może być warzywny)- 4
marchewki- duży
korzeń pietruszki lub
pasternaku- 3
łodygi selera naciowego- kawałek
pora- ok.400g obranych
ziemniaków- 5 pełnych łyżek
kaszy gryczanej białej- 5 pełnych łyżek
kaszy jaglanej- duży pęczek
natki pietruszki lub 2 mniejsze-
sól do smaku (u mnie himalajska)

Do
wywaru mięsnego dodaję pokrojone w kostkę
marchew i
korzeń pietruszki, dorzucam pokrojone w plastry
łodygi selera naciowego i
por. Gotuję ok.10 minut. Następnie dorzucam podprażoną w suchym rondlu
kaszę jaglaną, dodaję także
kaszę gryczaną, gotuję kolejne 10 minut. Następnie dorzucam część pokrojonej
natki pietruszki, doprawiam
solą, dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki, uzupełniam gorącą
wodą i gotuję jeszcze ok.10 minut.

Doprawiam jeszcze ewentualnie
solą do smaku i dolewam
wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dodaję resztę
natkę pietruszki. Można także posypać świeżą
natką na talerzach.



Smacznego ;-)Szeroki wybór superfoods można znaleźć w sklepie internetowym: http://sklepagnex.pl/