Wykonanie
Jeśli jesteś akurat na diecie lub skrzętnie liczysz kalorie.. niestety albo zrobisz chwilową dyspensę albo ominiesz ten przepis. To bomba kaloryczna. I chociaż niewiele ma wspólnego z
królikiem, to doszukałam się kilku ciekawych historii dotyczących tej grzanki.
Między innymi tego, że przepis pochodzi z osiemnastowiecznej Walii. Jeśli jesteście głodni i zmęczeni to idealna przekąska. Jest naprawdę ciekawa i warta wypróbowania:)

Składniki:6 kromek
chleba tostowego2 łyżki
masła1,5 łyżki
mąki100 ml
piwa125 g startego
cheddara1
żółtkołyżka
musztardy2 łyżki
sosu Worcestershireszczypta
pieprzu kajeńskiego
pieprzWykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego
mąkę i energicznie wymieszaj. Podsmaż kilka sekund i dodaj
piwo. Wymieszaj. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Wrzuć i poczekaj aż się rozpuści. Zdejmuj ganek z ognia i dodaj
żółtko. Następnie dodaj sos,
musztardę i dwa rodzaje
pieprzu. Wymieszaj aż wszystko dokładnie się połączy. Z
chleba zrób tosty. Wylewaj na nie sos i posyp
pieprzem kajeńskim (użyłam
płatków chili). Tak przygotowaną grzankę można włożyć do rozgrzanego piekarnika na kilka sekund aż sos zacznie bąbelkować. Ja z tego zrezygnowałam i też było smacznie:)Smacznego!