Wykonanie
Super przepis na chrusty. Jest wyśmienity... nie trzeba tu nic kombinować, by napowietrzyć ciasto.Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne jak w innych przepisach jak również składników nie trzeba wiele.Prosto i tanio.Moja mama zawsze w taki sposób wykonywała ciasto, które było napowietrzone, po wysmażeniu chrupiące i przepyszne.Składniki:- pół szkl
żółtek- pół szkl
piwa-
mąka - tyle ile się wgniecie- tłuszcz do smażeniaSposób wykonania:Do miski wrzucamy
żółtka, wlewamy
piwo i podsypujemy stopniowo
mąkę.
Mąkę dosypujemy po troszeczku - tyle ile wchłonie masa - żeby odchodziła od rąk ale i nie była za twarda.Odrywamy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy je do uzyskania odpowiednio cienkiej warstwy. Tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy przez nie koniec ciasta. Tę cześć wykonujemy razem z synem - on próbuje sowich sił , a ja cierpliwości :)Następnie chruściki smażymy. Po ostygnięciu posypujemy pudrem - tu również pomaga mi synek. Uwielbia podkradać paluchem
cukier. Smacznego. Smacznego. Qulinarna Ania