ßßß Cookit - przepis na Ekspresłówka #16 Żółtko

Ekspresłówka #16 Żółtko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Człowiek Wyżerka (4 l.) jadł na obiad jajko sadzone i co chwila moczył w żółtku kawałki ziemniaka albo brokułów. Gdy zostało mu już tylko białko, zażądał:
– Mamo, zrób mi jeszcze jedno płynne żółtko!
– Dziecko, nie da się zrobić samego żółtka
– Da się! Ja ci powiem, jak!
Myślałam, że mnie zaskoczy znajomością techniki sous vide, ale Dziedzic miał dla mnie coś lepszego:
– Musisz wziąć żółtego kurczaczka, przekroić go na pół, rozpuścić w piekarniku i położyć na białku.
Młody, przecież nie raz widziałeś, jak się robi sadzone. Trzeba rozbić jajko i usmażyć na patelni. Żółtko jest w środku jajka otoczone białkiem, nie robi się go z kurczaczków. Skąd ten pomysł? Dlaczego chciałeś przekroić kurczaczka?
– Żeby nie uciekł z piekarnika.
Źródło:http://agatagotuje.pl/ekspreslowka-16-zoltko