Wykonanie
Ten przepis na
faworki testuję od..... 8 klasy szkoły podstawowej. Taki przepis podała nam pani prowadząca zajęcia z ZPT, pamiętacie je?
Daje to gwarancję, że te
faworki można zrobić w 90 minut razem z jedzeniem, bo tyle trwały zajęcia.0,5 szklanki
piwa6
żółtek2 szklanki
mąki + trochę do podsypaniaszczypta
soli3
planty do smażenia + mały ziemniaczek
Ciasto zagnieść, rozwałkować na cieniutkie płaty, pokroić w paseczki. Każdy paseczek naciąć podłużnie na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez dziurkę.
Planty rozpuścić podgrzewać, wrzucić obrany kawałek
ziemniaka - tłuszcz nie będzie pryskał i smażyć partiami. Nie za wiele na raz żeby nie spadała za bardzo temperatura tłuszczu. Wyjmować kiedy są złociutkie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać
cukrem pudrem.