Wykonanie
Karnawał nieubłaganie zbliża się do końca, ledwo co czekaliśmy na Gwiazdkę a już zaraz będzie Wielkanoc. Też macie wrażenie, że czas biegnie niepostrzeżenie? za szybko? nie wiadomo kiedy? Mój zachowuje się jakby go ktoś gonił a on bił rekord biegu na setkę....Przedstawiam Wam przepis na
faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem.
Faworki są kruche i pyszne!6
żółtek2 szklanki
mąki0,5 szklanki
piwaszczypta
solipół obranego ziemniaczka
olej do smażenia lub 3 kostki
plantyDo miski wsypać
mąkę i
sól, dodać
żółtka i
piwo i zagnieść ciasto. Po kawałku rozwałkowywać najcieniej jak możecie, a następnie ciąć na paski. W każdym pasku naciąć szczelinę i przepleść. W dużym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaczka (zapobiega pryskaniu) i smażyć partiami na złoto. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.