ßßß
Dawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się w lodówce lekko przywiędnięty brokuł i wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie z niego takiej zupy (oczywiście z takiego prosto z warzywniaka zupka jest jeszcze lepsza).Brokuły posiadają wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych, a szczególnie powinny jeść je osoby dbające o linię (100 g ugotowanego brokuła zawiera tylko 35 kcal). To zielone warzywo zawiera bardzo dużo błonnika, który wypełnia żołądek i na długo daje uczucie sytości.
Składniki:1 średniej wielkości brokuł2 średnie ziemniaki1 marchewka2 ząbki czosnku1 mała cebula1 łyżka majeranku1/2 łyżeczki mielonego imbiruwywar mięsny lub rosół powstały po upieczeniu np. soczystego udźca z indykapieprz i sól do smakuśmietana do zup (opcjonalnie według indywidualnych upodobań)Przygotowanie:Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki.Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Do gotującej się wody dodać wywar z mięsa (około 2,5 - 3 litry łącznie) wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 20 minut, po czym dodać brokuła, czosnek, pokrojoną cebulę, majeranek i gotować jeszcze z 10 minut.Gdy warzywa będą miękkie, rozdrobnić je blenderem do postaci jaka nam będzie odpowiadać. Im dłużej będziemy rozdrabniać, tym będzie bardziej aksamitna konsystencja. U mnie zazwyczaj średnio rozdrobnione, gdyż tak nam najlepiej smakuje.Po rozdrobnieniu dodać imbir, pieprz i sól do smaku, chwilę jeszcze pogotować.Jeśli lubimy zupy bardziej zawiesiste i nie liczymy kalorii po wlaniu do talerza dodać nieco śmietany.Osoby, które są na diecie powinny krem przygotowywać bez wywaru mięsnego i śmietany, jednak należy dodać chociaż łyżkę masła lub oliwy, aby nasz organizm mógł przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.