ßßß
Składniki:CIASTO320g mąki pszennej180g masła150g waniliowego serka homogenizowanego2 łyżki domowego cukru waniliowego3/4 łyżeczki proszku do pieczeniajabłka - owoców ma być tyle, aby połówki zakryły całe dno formy, ułożone w niedużych odstępach od siebie (użyłam 4,5 sztuki)POLEWA80g (1/2 szklanki) cukru pudru1-2 łyżki śmietany 18%opcjonalnie 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta (jeśli boicie się namokniętego od jabłek ciasta)
Wykonanie:- masło i serek powinny być schłodzone- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać- dodać kawałki zimnego masła, waniliowy serek homogenizowany oraz domowy cukier waniliowy, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- ciasto można schłodzić lub od razu przygotować szarlotkę- ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek wielości dna formy - jeśli ciasto się klei, można podsypać je niewielką ilością mąki, choć lepiej rozwałkować na papierze do pieczenia, przykryte kawałkiem folii spożywczej lub drugim arkuszem papieru
- jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki, delikatnie usunąć gniazda nasienne- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką- na dno formy wyłożyć jedną część ciasta, ciasto można oprószyć mąką ziemniaczaną w celu wchłonięcia nadmiaru soku z jabłek (można tego nie robić) na cieście ułożyć w niewielkich odstępach od siebie jabłka, przecięciem do dna - w formie 23x23cm zmieszczą się 3 rzędy po 3 połówki średniej wielkości jabłek- na jabłkach ułożyć drugą część ciasta (najłatwiej zrobić to, jeśli wałkowaliśmy ciasto na papierze: przełożyć ciasto arkuszem do góry i dopiero wtedy zdjąć papier), docisnąć ciasto przy brzegach formy, żeby skleiło się z dolną warstwą ciasta oraz delikatnie pomiędzy jabłkami- ciasto nakłuć delikatnie widelcem
- piec w 180-190 stopniach przez 50-60 minut do zrumienienia się ciasta- pod koniec pieczenia szarlotki przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, rozetrzeć ze śmietaną na gładką masę- upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, aż odparuje, gorącą polać lukrem, lub rozsmarować go na wierzchu ciasta, pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia lukru- przechowywać pod przykryciem