Wykonanie

Bardzo lubię sałatki z
tuńczykiem, więc komponuję je z różnych składników i tymi najsmaczniejszymi (według mnie) chcę się z
Wami podzielić. Tym razem dodałam do sałatki
kapusty pekińskiej, która fajnie ją odświeżyła i nadała większej soczystości.
Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania, wystarczy 20 - 30 minut i mamy pyszne, lekkie i sycące jedzonko.

Składniki:(duża porcja)2 puszki
tuńczyka w sosie własnym1 duża
papryka1/2 średniej
kapusty pekińskiej3/4 puszki
kukurydzy konserwowej6 - 7
suszonych pomidorów2 - 3 ząbki
czosnku2 - 3 łyżki dobrego
majonezu200 g
makaronu razowego lub z
mąki semolina
sól i
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
Suszone pomidory ze słoiczka w
oliwie pokroić w cienkie paski. Jeśli mamy
pomidory suszone z
torebki, należy je uprzednio na 2 - 3 minuty zalać gorącą
wodą, a następnie potrzymać przez około 10 minut w niewielkiej ilości
oliwy z oliwek.
Oliwy po moczeniu
pomidorów nie wylewać, tylko skropić nią wystudzony
makaron.
Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Kapustę umyć i drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Tuńczyka wyjąć z zalewy i podzielić na drobniejsze cząsteczki.Wszystkie składniki wymieszać, dodać
majonez oraz
pieprz i
sól do smaku. Dodając
sól wziąć pod uwagę, że
suszone pomidory są dość słone.Zobacz również: