ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE140g mąki pszennej80g masła30g cukru pudru1 żółtko1 łyżka zimnej wody - opcjonalnieSOS KARMELOWY50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)25ml wody10g masła30ml śmietanki 30%75g masła orzechowego75 prażonych orzechów ziemnych40g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)30ml śmietanki 30%
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- masło i żółtko powinny być prosto z lodówki- mąkę i cukier puder przesiać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść, w razie potrzeby dodając 1 łyżkę zimnej wody- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (lub na papierze przykryte folią spożywczą) na grubość kilku milimetrów, dociąć do kształtu jajka, z resztek ciasta uformować wałeczek, przykleić go do placka, tworząc nieco wyższy brzeg
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni- schłodzony placek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia- wyższy brzeg ciasta może nieco opaść podczas pieczenia- upieczony placek wyjąć delikatnie z piekarnika (najlepiej z blachą), ostudzić- ostudzone ciasto można od razu udekorować lub zafoliować i przechowywać w temperaturze pokojowej
SOS KARMELOWY- do rondelka przełożyć cukier i wodę, mieszankę podgrzewać nie mieszając, aż woda odparuje, a cukier przyjmie karmelowy kolor- należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie miał gorzki smak- jeśli cukier przyjmie odpowiednia barwę, rondelek zdjąć z palnika, dodać masło i energicznie wymieszać, a następnie wlać śmietankę - UWAGA reakcja może być gwałtowna, a karmel zgęstnieje- rondelek ponownie umieścić na palniku, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się karmelu i uzyskania gładkiej konsystencji (około 1 minuty)- gotowy sos jest dość rzadki, kiedy jest gorący, nie należy go zbyt długo podgrzewać- zdjąć z palnika, przelać do słoiczka lub innego naczynia, ostudzić- sos podczas stygnięcia zgęstnieje- można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję
POLEWA CZEKOLADOWA- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki- śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować- gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy- polewę odstawić na krótko do lekkiego zgęstnienia, następnie użyć do dekoracji
PRZEŁOŻENIE MAZURKA- ciasto kruche posmarować cienką warstwą masła orzechowego, pozostawiając wolny wyższy brzeg- na maśle orzechowym poukładać połówki orzechów ziemnych- orzechy równomiernie polać sosem karmelowym- całość udekorować czekoladą, najlepiej robiąc z niej nieregularne linie- ciasto schłodzić do momentu zastygnięcia polewy, przechowywać w chłodnym miejscu