ßßß
Składniki:SPÓD150g herbatników75g masłaMASA ORZECHOWA250g mascarpone100g śmietanki 30%100g masła orzechowego z kawałkami orzechów1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku)SOS KARMELOWY40g drobnego cukru40g domowego cukru waniliowego40ml wody50ml śmietanki 30%20g masłaszczypta soli (opcjonalnie)POLEWA CZEKOLADOWA60g czekolady mlecznej60g czekolady deserowej80ml śmietanki 30%100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe)
Wykonanie:SPÓD- herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia- do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy- formę z herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce
MASA ORZECHOWA- składniki na masę powinny być zimne- do naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu- dodać cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też go pominąć, jeśli wolicie bardziej słoną wersję), wymieszać- gotową masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić
SOS KARMELOWY- do rondelka z grubym dnem przełożyć oba cukry oraz wodę, składniki podgrzewać, nie mieszając (można lekko potrząsać rondelkiem), aż woda wyparuje, a cukier rozpuści się i przyjmie karmelowy kolor- zmniejszyć moc palnika, dodać masło, składniki energicznie wymieszać, od razu dodać śmietankę, ponownie wymieszać, podgrzewać krótko, aż karmel stanie się jednolity- jeśli chcemy uzyskać lekko słony karmel, należy dodać szczyptę soli, wymieszać- gotowy sos jest dość rzadki na gorąco, nie należy go podgrzewać zbyt długo- sos należy od razu przelać do innego naczynia w celu zahamowania dalszej karmelizacji- można go użyć po przestygnięciu i zgęstnieniu lub schłodzić w szczelnym pojemniku, a tuż przed jego wykorzystaniem, zanurzyć naczynie z sosem w gorącej wodzie- na schłodzoną masę orzechową wyłożyć warstwę orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą- tartę ponownie schłodzić
POLEWA CZEKOLADOWA- śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca- do śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy- polewą od razu udekorować tartę, rozprowadzając ją na całej jej powierzchni aż do ciasteczkowego brzegu- tartę schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc w lodówce