Wykonanie
Tarta snickers to uczta dla wielbicieli
masła orzechowego,
orzeszków ziemnych, karmelu i
czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej
solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie za słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć.Swoją tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm .Na blogu znajdziecie też przepis na sernik snickers, a także mazurek
orzechy-karmel-
czekolada, który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika.

Składniki:SPÓD150g
herbatników75g
masłaMASA ORZECHOWA250g
mascarpone100g
śmietanki 30%100g
masła orzechowego z kawałkami
orzechów1-2 łyżki
cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku)
SOS KARMELOWY40g drobnego
cukru40g domowego
cukru waniliowego40ml
wody50ml
śmietanki 30%20g
masłaszczypta
soli (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA60g
czekolady mlecznej60g
czekolady deserowej80ml
śmietanki 30%100g prażonych
orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe)

Wykonanie:SPÓD-
herbatniki i miękkie
masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia- do tortownicy przełożyć masę
ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy- formę z
herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce

MASA ORZECHOWA- składniki na masę powinny być zimne- do naczynia przełożyć
mascarpone, wlać
śmietankę, dodać
masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu- dodać
cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też go pominąć, jeśli wolicie bardziej słoną wersję), wymieszać- gotową masę wyłożyć na schłodzony
ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić
SOS KARMELOWY- do rondelka z grubym dnem przełożyć oba
cukry oraz
wodę, składniki podgrzewać, nie mieszając (można lekko potrząsać rondelkiem), aż
woda wyparuje, a
cukier rozpuści się i przyjmie karmelowy kolor- zmniejszyć moc palnika, dodać
masło, składniki energicznie wymieszać, od razu dodać
śmietankę, ponownie wymieszać, podgrzewać krótko, aż karmel stanie się jednolity- jeśli chcemy uzyskać lekko słony karmel, należy dodać szczyptę
soli, wymieszać- gotowy
sos jest dość rzadki na gorąco, nie należy go podgrzewać zbyt długo- sos należy od razu przelać do innego naczynia w celu zahamowania dalszej karmelizacji- można go użyć po przestygnięciu i zgęstnieniu lub schłodzić w szczelnym pojemniku, a tuż przed jego wykorzystaniem, zanurzyć naczynie z sosem w gorącej wodzie- na schłodzoną masę
orzechową wyłożyć warstwę
orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym
sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą- tartę ponownie schłodzić
POLEWA CZEKOLADOWA-
śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli
wodnej, aż będzie gorąca- do
śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki
czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy- polewą od razu udekorować tartę, rozprowadzając ją na całej jej powierzchni aż do
ciasteczkowego brzegu- tartę schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc w lodówce