ßßß Cookit - przepis na Tarta snickers

Tarta snickers

nazwa

Wykonanie

Tarta snickers to uczta dla wielbicieli masła orzechowego, orzeszków ziemnych, karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce.
Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie za słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć.
Swoją tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm .
Na blogu znajdziecie też przepis na sernik snickers, a także mazurek orzechy-karmel-czekolada, który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika.
Składniki:
SPÓD
150g herbatników
75g masła
MASA ORZECHOWA
250g mascarpone
100g śmietanki 30%
100g masła orzechowego z kawałkami orzechów
1-2 łyżki cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku)
SOS KARMELOWY
40g drobnego cukru
40g domowego cukru waniliowego
40ml wody
50ml śmietanki 30%
20g masła
szczypta soli (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA
60g czekolady mlecznej
60g czekolady deserowej
80ml śmietanki 30%
100g prażonych orzeszków ziemnych (mogą być solone lub zwykłe)
Wykonanie:
SPÓD
- herbatniki i miękkie masło umieścić w malakserze, zmiksować do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
- do tortownicy przełożyć masę ciasteczkową, wykleić nią cały spód i około 1/3 wysokości formy
- formę z herbatnikowym spodem schłodzić w lodówce
MASA ORZECHOWA
- składniki na masę powinny być zimne
- do naczynia przełożyć mascarpone, wlać śmietankę, dodać masło orzechowe, składniki krótko zmiksować (końcówkami do ubijania) do uzyskania gęstego kremu
- dodać cukier puder (1-2 łyżki lub do smaku, można też go pominąć, jeśli wolicie bardziej słoną wersję), wymieszać
- gotową masę wyłożyć na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać, schłodzić
SOS KARMELOWY
- do rondelka z grubym dnem przełożyć oba cukry oraz wodę, składniki podgrzewać, nie mieszając (można lekko potrząsać rondelkiem), aż woda wyparuje, a cukier rozpuści się i przyjmie karmelowy kolor
- zmniejszyć moc palnika, dodać masło, składniki energicznie wymieszać, od razu dodać śmietankę, ponownie wymieszać, podgrzewać krótko, aż karmel stanie się jednolity
- jeśli chcemy uzyskać lekko słony karmel, należy dodać szczyptę soli, wymieszać
- gotowy sos jest dość rzadki na gorąco, nie należy go podgrzewać zbyt długo
- sos należy od razu przelać do innego naczynia w celu zahamowania dalszej karmelizacji
- można go użyć po przestygnięciu i zgęstnieniu lub schłodzić w szczelnym pojemniku, a tuż przed jego wykorzystaniem, zanurzyć naczynie z sosem w gorącej wodzie
- na schłodzoną masę orzechową wyłożyć warstwę orzeszków ziemnych, polać je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą
- tartę ponownie schłodzić
POLEWA CZEKOLADOWA
- śmietankę podgrzać w rondelku lub w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca
- do śmietanki wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej polewy
- polewą od razu udekorować tartę, rozprowadzając ją na całej jej powierzchni aż do ciasteczkowego brzegu
- tartę schłodzić przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc w lodówce
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/04/tarta-snickers.html