Wykonanie
Dzisiaj przepis na przepyszną kremową tartę, słynny amerykański coconut pie, który zrobiłam w nieco zmienionej wersji (bez
jajek). Chciałam zrobić jakieś pyszne prawdziwe ciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie
będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim
ciastem ,,pie''
powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie
mogę przestać go jeść, zresztą nic
dziwnego, że jest dobre (
kokos,
biała czekolada,
śmietanka i pyszna chrupiąca
kakaowa tarta na spodzie takie połączenie musi smakować)

Składniki :Na krem :1 puszka
mleczka kokosowego3/4 szklanki
śmietany 12%100 g
białej czekolady3/4 szklanki
wiórków kokosowych1/3
mąki ziemniaczanej/z tapiokiok 1 szklanka
mąkiok 1 szklanka
mlekaCiasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast
orzechów dodałam
kakao - klikPrzygotowanie :Do miski wlewamy
śmietankę,
mleczko kokosowe,
białą czekoladą i ok 1/2 szklanki
mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej w kąpieli
wodnej) aż do rozpuszczenia
czekolady, wiórki prażymy na suchej patelce lub z odrobiną
masła, dodajemy je do
śmietanki z mleczkiem i
czekoladę, następnie mieszamy
mąkę ziemniaczaną z zimnym
mlekiem ok (1/3 kubka) i dodajemy do masy
śmietankowo kokosowej i mieszamy do zgęstnięcia jeśli jest za mało gęsta można rozrobić dodatkową porcję
mąki z
mlekiem i dodać do masy, należy jednak brać pod uwagę, że masa dodatkowo trochę zgęstnieje jak ostygnie. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego :)
