ßßß



4 jaja3/4 szklanki cukru1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego0,5 szklanki mąki pszennej tortowej0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki soku z cytryny (jeśli nie macie, możecie ewentualnie pominąć)1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki majonezuszczypta soli do białekkilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego lub śmietankowegopolewa czekoladowa do dekoracji, lukier lub po prostu cukier puderBiałka ubić z solą na sztywną pianę, wsypać oba cukry, miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej bezy, potem wrzucić żółtka, wlać sok z cytryny(opcjonalnie), krótko zmiksować na wolnych obrotach.Następnie dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać energicznie łyżką lub krótko na wolnych obrotach miksera, do połączenia składników.Potem dodajemy majonez, delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.

Średnią foremkę babkową z kominem (średnica foremki na górze to 25 cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 45 - 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzimy w foremce, następnie delikatnie wyjmujemy na kratkę.Po całkowitym ostudzeniu dekorujemy wg gustu i smaku :)Smacznego !