Wykonanie
Babka nie należy do moich ulubionych wypieków. Niemniej jednak na wielkanocnym
stole pojawia się zawsze, grunt to
mieć dobry przepis na dobrą babkę. Dzięki dodaniu do ciasta
majonezu, babka po wypieczeniu jest puszysta i wilgotna. Wielkanoc tuż, tuż, proponuję Wam wypróbować ten przepis jako alternatywę dla babki drożdżowej.
Składniki:4
jaja1 szklanka
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaaromat cytrynowy (pół)4 łyżki
majonezuLukier:15 łyżek
cukru pudrułyżka gorącej
wodyłyżka
soku z cytrynyBiałka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Teraz dodajemy
majonez i mieszamy mikserem do połączenia składników.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych
jajek. Wszystko dokładnie mieszamy wlewamy
aromat cytrynowy. Foremkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wylewamy ciasto.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę 50 minut. Po tym czasie wyciągamy babkę i pozwalamy ostygnąć, gdy już będzie zimna lukrujemy i zdobimy według uznania. Ja użyłam kolorowej posypki.