Aromatyczne danie, wyraźne w smaku to właśnie cała esencja kuchni azjatyckiej.Ja lubię takie smaki , a Wy ?Jeśli tak to wypróbujecie ten przepis.Składniki:600 g filetu indyka1 duża cebula4 łyżeczki czerwonej pasty curry2 łyżeczki gram masala2 łyżeczki carry2 cm imbiru2 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej1 łyżeczka koncentratu200 ml pasty pomidorowej1 puszka mleczka kokosowego5 pomidorków koktajlowych2 czubate łyżki jogurtu gęstego2- 4 łyżki olejukokosowego1 łyżeczka cukryDodatkowo:natka pietruszkiIndyka pokroić w kostkę, posolić dodać carry, garam masala i jogurtu, wymieszać odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie cebulę pokroić w kostkę i zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę czosnek. Następnie dodać pastę carry i koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut. Kolejno dodać starty imbir smażyć razem ok3-5 minut. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową całość zagotowujemy, gdy masę zacznie się gotować dodajemy mięso z lodówki. Wlewamy mleczko koksowe oraz dodajemy trawę cytrynową. Całość wymieszać. Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut, do miękkości mięsa. Na ostanie 5 minut dodać pokrojone na cząstki pomidory koktajlowe oraz doprawić do smaku cukrem. Podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.