Wykonanie

Pasztet, który w tym roku wylądował na naszym świątecznym
stole.Niezawodne połączenie
soczewicy (tym razem zielonej) i
pieczarek (brązowych, ekologicznych - prosto z Ekoluda :)) Bardzo smaczny! Polecamy :)Składniki (na formę keksową):1.5 szkl
soczewicy zielonej, namoczej przez nockawałek
glonu kombu500g
pieczarek (użyłam ekologicznych brązowych), pokrojone w kostkę1 filiżanka ugotowanej
kaszy jaglanej1
jajko1 duża
cebula, pokrojona w kostkę2 łyżki
masła sklarowanego /oleju
kokosowego3-4 ząbki
czosnku, zmiażdżone
przyprawy:
tymianek,
rozmaryn,
pieprz,
sól morska lub himalajskaNamoczoną
soczewicę ugotowałam w podwójnej ilości
wody z dodatkiem
glonu kombu. Pod koniec gotowania posoliłam.
Cebulę zeszkliłam na 1 łyżce
masła sklarowanego.
Pieczarki usmażyłam na drugiej łyżce
masła sklarowanego.
Soczewicę,
cebulę,
pieczarki oraz
kaszę jaglaną umieściłam w kielichu blendera i zmiksowałam na gładką masę (nie zmieściłam wszystkiego na raz, mieliłam składniki w dwóch turach). Masę przełożyłam do miski, dodałam
czosnek i pozostałe
przyprawy oraz
jajko. Wymieszałam.Tak przygotowaną masę przełożyłam do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Piekłam ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjęłam z formy i ostudziłam.