ßßß Cookit - przepis na Spring rolls z aromatycznym sosem

Spring rolls z aromatycznym sosem

nazwa

Wykonanie

Lubicie spring rolls?
Dla mnie to nowość, robiłam je po raz pierwszy i byłam zaskoczona smakiem. Niby to proste jedzenie: trochę makaronu ryżowego, świeże warzywa, a jednak dodatek wyrazistego, orientalnego sosu robi tu swoje i nadaje całości bardzo bogaty smak. Całość jest chrupiąca i pyszna :)
Warto zrobić chociaż raz, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
Składniki:
papier ryżowy -około 10 płatów
makaron ryżowy - około 50 g
mała marchewka
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
kiełki brokułu
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju lnianego
Sos do maczania:
sok z ćwiartki cytryny
1 papryczka pepperoni
sok z ćwiartki limonki
2 łyżki sosu rybnego
1 cm korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Makaron nitki przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z sosem sojowym, olejem lnianym i ząbkiem czosnku.
marchew i papryki pokroić w cienkie paseczki.
Płaty papieru ryżowego pojedynczo namaczać w zimnej wodzie aż zmiękną. Przekładać na mokry talerz. Na środek nakładać składniki farszu - trochę makaronu, warzyw i kiełków. zwinąć w rulon jak na obrazku:
Przygotować sos:
imbir i czosnek zetrzeć, papryczkę bardzo drobno posiekać razem z pestkami. Dodać olej, sos rybny, soki z cytrusów i cukier.
Odstawić na chwilę by smaku się przegryzły.
Rollsy zjadać maczane w sosie lub polane nim z wierzchu
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2016/02/spring-rolls-z-aromatycznym-sosem.html