Wykonanie
Lubicie spring rolls?Dla mnie to nowość, robiłam je po raz pierwszy i byłam zaskoczona smakiem. Niby to proste jedzenie: trochę
makaronu ryżowego, świeże warzywa, a jednak dodatek wyrazistego, orientalnego sosu robi tu swoje i nadaje całości bardzo bogaty smak. Całość jest chrupiąca i pyszna :)Warto zrobić chociaż raz, przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.Składniki:
papier ryżowy -około 10 płatów
makaron ryżowy - około 50 gmała
marchewkapół
papryki żółtejpół
papryki czerwonejkiełki brokułu2 łyżki
sosu sojowego jasnego1 ząbek
czosnku1 łyżka
oleju lnianegoSos do maczania:sok z ćwiartki
cytryny1
papryczka pepperonisok z ćwiartki
limonki2 łyżki
sosu rybnego1 cm korzenia
imbiru1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju lnianego1 łyżeczka
brązowego cukruPrzygotowanie:
Makaron nitki przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z
sosem sojowym,
olejem lnianym i ząbkiem
czosnku.
marchew i
papryki pokroić w cienkie paseczki.Płaty
papieru ryżowego pojedynczo namaczać w zimnej wodzie aż zmiękną. Przekładać na mokry talerz. Na środek nakładać składniki farszu - trochę
makaronu, warzyw i
kiełków. zwinąć w rulon jak na obrazku:Przygotować sos:
imbir i
czosnek zetrzeć, papryczkę bardzo drobno posiekać razem z pestkami. Dodać
olej,
sos rybny,
soki z
cytrusów i
cukier.Odstawić na chwilę by smaku się przegryzły.Rollsy zjadać maczane w sosie lub polane nim z wierzchuSmacznego!


