ßßß

Składniki:150g mąki gryczanej + do podsypywania100g mąki jaglanej40g mąki kukurydzianej1 łyżka masła3 żółtkaszczypta soli200ml kwaśnej śmietany 18%1 łyżka octu jabłkowegoolej kokosowy do smażeniacukier puder do posypania (ja zmieliłam cukier trzcinowy)Do miski wsypujemy 3 mąki i mieszamy łyżką aż się dobrze pomieszają. Przesiewamy na stolnicę dodajemy masło, sól, żółtka i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe odstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wyciągamy z lodówki i wyrabiamy wałkiem około 10 minut. Należy je ponownie schłodzić.Schłodzone ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość około 2-3mm. Następnie kroimy na paski, które następnie kroimy na rąby. W każdym rąbie nacinamy na środku i przewlekamy jeden róg przez środek. UWAGA: ciasto jest bardziej delikatne niż z maki pszennej wiec należy robić to delikatnie.Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia. wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego...