Wykonanie
Faworki, chrusty, chruściki...bez nich nie ma karnawału ani tłustego czwartku!Przepis na bezglutenowe
faworki jest dosyć prosty w wykonaniu. Ciasto nie jest kapryśne jak przy innych wypiekach z
mąki bezglutenowej. Co prawda nie jest aż tak napompowane powietrzem jak przy chrustach wykonanych z
mąki pszennej ale smakuję naprawdę równie dobrze.
Faworki są rewelacyjnie a z talerza znikają w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania.Z
białek, które zostały przygotowałam małe
beziki. Przepis na nie umieszczę jutro.Składniki:150 g
mąki gryczanej100 g
mąki ryżowej40 g
mąki kukurydzianej1 łyżka
masła3
żółtkaszczypta
soli200 ml kwaśnej
śmietany 18%1 łyżka
octu jabłkowegoDodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
masło,
żółtka,
śmietanę,
sól i
ocet. Zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.2. Ciasto wyrabiać wałkiem ok 10 minut. Schłodzić w lodówce.3. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 1 - 2 mm. Wykrawać prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewlec przez otwór.4. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.5. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.

SMACZNEGO!