Wykonanie
Pamiętacie może mój ostatni wpis?
Pisałam o słodkich prezentach, które przygotowałam na przyjęcie do znajomych. Jednym z upominków były
czekoladowe trufelki, które nazwałam kulkami mocy, a to ze względu na odżywkę
białkową jaką dodałam do środka. Idealne podczas treningu, ale również jako zdrowa przekąska.Przygotowałam je w dwóch wersjach. Jedne obtoczone w
kakao z
chili i
cynamonem (dla mnie numer 1) a drugie w wiórkach
kokosowych. Można tutaj jednak dać co tylko chcecie:
orzechy mielone,
płatki migdałów i różne posypki... zostawiam to do waszej dyspozycji.Koniec tego pisania, przechodzę do przepisu:).


Składniki:50g zmielonych
migdałów50g drobno posiekanych
nerkowców50g bezsmakowej (lub waniliowej) odżywki
białkowej (można dać
mleko w proszku)1 dojrzały
banan1 łyżka
miodu50g naturalnego
kakao2 łyżki
oleju kokosowego1 łyżeczka esencji waniliowejdodatkowo
kakao pomieszane z odrobiną
chili i
cynamonu bądź
wiórki kokosoweJeżeli macie dobry blender to wszystkie składniki tam wchodzą i mieszacie aż powstanie duża kula.Ja nie mam takich dobrych wynalazków jeszcze więc było tak.Wszystkie suche składniki wędrują do miski.
Banana rozgniatam widelcem, mieszam z
miodem, rozpuszczonym
olejem kokosowym, esencją
waniliową. Następnie łączę suche z mokrymi i mieszam łyżką aż całość się połączy.Mieszanka może być nieco kleista więc można odstawić do lodówki na 30 minut a następnie formułować małe kulki. Przygotowane kulki obtaczamy w ulubionej posypce.Mi bardzo smakowały te z
kakao i
chili:).Gotowe
czekoladki przechowujemy w lodówce, u mnie przetrwały 4 dni.

Smacznego...