ßßß Cookit - przepis na Nadziewana czerwona cebula

Nadziewana czerwona cebula

nazwa

Wykonanie

"Cebula daje moc i chytrość, a krew to po cebuli tak kipi, jak w garnku!"
Helena Mniszkówna
Krew faktycznie od razu zagotowała się, gdy jednym ruchem ręki rozbiłam w drobny mak ulubioną szklankę i pokrywkę. Tego samego dnia udało mi się jeszcze zgubić szalik i biegać za nim po klatce schodowej i parkingu (jak się okazało szalik biegał ze mną, schowany głęboko w torebce) oraz zrobić zakupy i nie kupić tej najważniejszej rzeczy, po którą się wybrałam. Cóż, czasem są dni, w których lepiej nie wychodzić z łóżka, chyba że, na obiad będzie faszerowana cebula z fasolą, ciecierzycą i soczewicą. Dla nadziewanych warzyw warto zrobić wyjątek;) Inspiracja: gazetka "Warzywa na 30 sposobów".
Składniki:
4 duże czerwone cebule
2 łyżki czerwonej fasoli
2 łyżki soczewicy
2 łyżeczki zielonej ciecierzycy
4 plasterki żółtego sera
Żółtko
100 ml bulionu warzywnego
Przyprawy (sól, oregano, pieprz, gałka muszkatołowa)
Ciecierzycę zalewamy wodą, zostawiamy na noc, następnie wymieniamy wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, blanszujemy, ścinamy wierzch, wydrążamy środek (zostawiamy 2 zewnętrzne warstwy).
Soczewice, fasolę i ciecierzyce mieszamy z pokrojonym żółtym serem, wydrążonym miąższem oraz żółtkiem, doprawiamy do smaku.
Farszem napełniamy cebule, układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem. Pieczemy 20 min. w 160 st. C.
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/02/nadziewana-czerwona-cebula.html