Wykonanie
"
Cebula daje moc i chytrość, a krew to po
cebuli tak kipi, jak w garnku!"Helena MniszkównaKrew faktycznie od razu zagotowała się, gdy jednym ruchem ręki rozbiłam w drobny
mak ulubioną szklankę i pokrywkę. Tego samego dnia udało mi się jeszcze zgubić szalik i biegać za nim po klatce schodowej i parkingu (jak się okazało szalik biegał ze mną, schowany głęboko w torebce) oraz zrobić zakupy i nie kupić tej najważniejszej rzeczy, po którą się wybrałam. Cóż, czasem są dni, w których lepiej nie wychodzić z łóżka, chyba że, na obiad będzie faszerowana
cebula z
fasolą,
ciecierzycą i
soczewicą. Dla nadziewanych warzyw warto zrobić wyjątek;) Inspiracja: gazetka "Warzywa na 30 sposobów".

Składniki:4 duże
czerwone cebule2 łyżki
czerwonej fasoli2 łyżki
soczewicy2 łyżeczki zielonej
ciecierzycy4 plasterki
żółtego seraŻółtko100 ml
bulionu warzywnegoPrzyprawy (
sól,
oregano,
pieprz,
gałka muszkatołowa)
Ciecierzycę zalewamy
wodą, zostawiamy na noc, następnie wymieniamy
wodę i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Zieloną soczewicę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, blanszujemy, ścinamy wierzch, wydrążamy środek (zostawiamy 2 zewnętrzne warstwy).
Soczewice,
fasolę i
ciecierzyce mieszamy z pokrojonym
żółtym serem, wydrążonym miąższem oraz
żółtkiem, doprawiamy do smaku.Farszem napełniamy
cebule, układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy
bulionem. Pieczemy 20 min. w 160 st. C.