Wykonanie

U nas na świątecznym
stole królują potrawy tradycyjne.Nie
mogę nigdy się przebić ze swoimi pomysłami,bo nasza rodzina ich po prostu nie chce.Co najwyżej czasami z jakimś sosem czy rodzajem farszu do
jajek mogę poszaleć.Tym razem farsz do
wędliny będę próbowała sforsować.Zobaczymy z jakim skutkiem;-)

Składniki:6 plastrów
szynki wędzonej,kilka
śliwek suszonych Bakalland,
wino czerwone wytrawne,50 g
sera z naturalną pleśnią typu
roquefort,2 łyżki
jogurtu naturalnego lub więcej,1 łyżeczka
majonezu,
kiełki dowolne (u mnie
rzodkiewki),
pieprz biały,6 łodyżek
szczypiorku.Przygotowanie:
Śliwki zalać
winem czerwonym i zagotować, żeby zmiękły. Odcedzić i wystudzić.
Ser rozetrzeć z
jogurtem, dodać
majonez oraz pokrojone w kosteczkę
śliwki. Doprawić
białym pieprzem. Rozsmarować dip na plastrach
szynki, posypać
kiełkami, zrolować. Owinąć każdy rulonik
szczypiorkiem i zawiązać.