Wykonanie

Dziś przepis na szybkie i zdrowe muffiny :) W sam raz sprawdzą się na zimowe drugie śniadanie, albo dodatek do gorącej
herbaty po mroźnym spacerze. Nie wiem jak jest u Was, ale nasze nosy i policzki teraz po krótkim spacerze są rumiane :) to chyba znak, że zima sobie o nas przypomniała. Muffinki są mięciutkie, słodkie, sycące i cudnie pachną dzięki odrobinie
cynamonu :) Koniecznie wypróbujcie przepis.Składniki: (8 dużych lub 12 średniej wielkości muffin)150 gramów
mąki pszennej100 gramów
mąki żytniej pełnoziarnistej1/2 szklanki
płatków owsianych plus troszkę do posypania1/2 szklanki
ksylitolu (lub
cukru - polecam nierafinowany, lub innego słodzidła)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
oleju3/4 szklanki
mleka (u nas koziego)2
jaja od szczęśliwych kur2 garści
żurawinyPrzygotowanie:1. Składniki suche umieszczamy w jednej misie i mieszamy (oprócz
żurawiny).
Mąki i
proszek do pieczenia najepiej przesiać.2. Składniki mokre krótko miksujemy.3. Dodajemy składniki suche do mokrych, krótko miksujemy jedynie do połączenia.4. Wsypujemy
żurawinę, mieszamy. Ciasto jest dość gęste.5. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Formę wypełniamy do 3/4 wysokości.6. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut, do 40 minut. Czas podaję zróżnicowany ze względu na to, że zależy od wielkości papilotów. Moje były duże więc piekłam 40 minut, mniejsze podrzebują krótszego czasu pieczenia. Sprawdzajcie patyczkiem i zerkajcie czy muffiny z wierzchu są ładnie przyrumienione :)Są pyszne i sycące.Smacznego :)