Wykonanie
Dwa w jednym pyszny
kokosowy sernik i do tego jako spodnia warstwa
czekoladowe brownie. Idealne połączenie dla miłośników sernika i ciast
czekoladowych.
Składniki:brownie
masło – 200g,
czekolada – 200g,
kakao – 1 łyżka,
cukier trzcinowy – 1 szklanka,
jajka – 3 szt,
mąka pszenna- 135 g,
cukier wanilinowy – 1 szt,
sól – mała szczyptamasa serowa
ser z wiaderka – 1 kg,
wiórki kokosowe – 200 g,
śmietanka 30% – 250 ml,
mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
cukier – 1 szklanka,
jajka – 6 szt,
sól – mała szczypta,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie.Przygotowanie:Spodnia warstwa:
Masło pokroić na kawałki, włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Pod koniec topienia dodać połamaną na kawałki
czekoladę i łyżkę ciemnego
kakao. Mieszać i podgrzewać aż do roztopienia
czekolady.
Jajka zmiksować z
cukrem na puszystą masę. Dodać
cukier wanilinowy a następnie wlać ostudzoną masę
czekoladową. Zmiksować. Dosypać
mąkę i odrobinę
soli. Ponownie zmiksować. Powstała masę wylać do natłuszczonej i wysypanej
bułka tarta tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni ok 30 minut.Masa serowa:
Wiórki kokosowe zalać
śmietanką i zagotować mieszając. Wyłączyć i odstawić do ostudzenia.
Żółtka zmiksować z
cukrem. Osobno ubić pianę ze szczyptą
soli. Wymieszać
żółtka ze zmielonym
serem. Dodać
wiórki kokosowe ze
śmietanką oraz
mąkę ziemniaczaną. Na koniec delikatnie połączyć powstałą masę z pianą i przełożyć na podpieczone ciasto.Piec początkowo przez 15 minut w temperaturze ok 180 stopni a
potem przez ok 1` godzinę w temperaturze 150-160 stopni.Po upieczeniu trzymać w otwartym piekarniku aż przestygnie. Następnie polać
polewą czekoladową i pozostawić do całkowitego wystudzenia ( minimum 4-5 godzin).