Wykonanie
Dwa w jednym pyszny sernik w połączeniu z
brązowym ryżem – taki serniko-ryżowiec, który może być zarówno deserem jak również obiadem. W
sumie nie ważne czy to bardziej zapiekanka czy sernik jest pyszny- zdecydowanie polecam !Składniki:
ser biały z wiaderka – 60 dkg,
brzoskwinie – 1 kg,
cukier brązowy- 1,5 szklanki,
rodzynki – 150 g,
jajka – 3 szt,
ryż brązowy – 200 g,
płatki ryżowe błyskawiczne – 1/2 szklanki,
cukier wanilinowy – 1 opakowanie,
polewa czekoladowa – 1 opakowanie,tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Przygotowanie:
Ser zmiksować z połową
cukru i
cukrem wanilinowym. Osobno zmiksować
brzoskwinie, nie obierać ze skórki. Ja korzystałam z własnych zamrożonych latem
brzoskwiń.
Jajka zmiksować z resztą
cukru.
Ryż brązowy ugotować i wystudzić.Wymieszać
ser z musem powstałym z
brzoskwiń. Dodać
jajka,
ryż a także surowe błyskawiczne
płatki ryżowe i
rodzynki a następnie ponownie przemieszać.Wylać do natłuszczonej i posypanej
bułka tarta tortownicy ca. 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.Przez 30 minut piec w temperaturze ok 150 stopni a przez kolejne ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni.Po upieczeniu odczekać 10-15 minut i rozpiąć tortownicę. Polać
polewą czekoladową .Można jeść od razu na gorąco lub poczekać aż całkowicie ostygnie.