Zamiast mazurka lub babki wielkanocnej proponuję cudowne koperty z ciasta francuskiego z brzoskwiniami..SKŁADNIKI375 g ciasta francuskiego1 puszka (820 g) brzoskwiń1/2 szklanki rodzynek4 łyżeczki brązowego cukru4 łyżki płatkówryżowychbiałko z 1 jajkaPRZEPISDo garnka wlewamy syrop z brzoskwiń i gotujemy ok 15 minut, żeby trochę go zredukować. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 minut.Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się syropu, dodajemy rodzynki - gotujemy 5 minut delikatnie mieszając co jakiś czas.Dodajemy płatkiryżowe, zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy. Po chwili, jak wszystko zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.Ciasto francuskiego rozwałkowujemy na blacie z odrobiną mąki. Dzielimy ciasto na 6 kwadratów.Delikatnie smarujemy brzegi każdego kwadrata białkiem. Na środek wykładamy łyżką brzoskwinie i sklejamy ciasto w trójkąt, widelcem ostrożnie dociskamy brzegi. Wierzch każdej koperty smarujemy białkiem.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i pieczemy nasze koperty, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez 15 minut.