Wykonanie
B
iszkopt z
makiem, krem z
mascarpone i
likierem śmietankowym, do tego nasączone w l ikierze delicje a całość uwieńczona
wiśniową galaretką - po pros tu niebo w gębie!

SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z
makiem:4
jajka2/3 szkl
cukru2/3 szkl
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/ 4 szkl suchego
makuKrem z
mascarpone375 g
mascarpone (1,5 standardowego opakowania)250 ml
śmietanki 30%2
śmietan fix-y4- 5 łyżek
cukru pudru50-75 ml
likieru śmietankowego Da lkowskiPonadto:delicje
wiśniowe2
galaretki wiśniowe50 ml
likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i
biszkoptów1.
Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.2. Przygotować
biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
makiem. Dodawać partiami do ubitych
jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C.3. Krem:
Śmietankę ubić dodając pod koniec
śmietan fix-y. Dodać
cukier puder i
mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać
likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.4.
Likier wymieszać pół na pół z pr zegotowaną
wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu n asączyć s pód
biszkoptowy, n a to rozsmarować krem, a następnie ułożyć delicje maczane stroną z
biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je
czekoladą do dołu). Całość zalać tężejącą
galaretką.

