ßßß
SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem:4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/ 4 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)250 ml śmietanki 30%2 śmietan fix-y4- 5 łyżek cukru pudru50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowskiPonadto:delicje wiśniowe2 galaretki wiśniowe50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 * C.3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Wlać likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.4. Likier wymieszać pół na pół z pr zegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu n asączyć s pód biszkoptowy, n a to rozsmarować krem, a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu). Całość zalać tężejącą galaretką.
