Wykonanie
Nigdy nie robiłam pierogów. Brakowało mi sprawdzonego, pewnego i łatwego sposobu na ciasto. Wydawało mi się także, że jest to bardzo pracochłonne. Gdy myślałam o pierogach to przed oczami stawał mi zawsze widok babci lepiącej setki ruskich, pakującej je do woreczków i mrożącej dla wnuków, którzy odwiedzają ją co jakiś czas. Najczęściej kupowałam pierogi w znanych barach, gdzie od wielu lat klei je ta sama kobieta.Czasami jednak przychodzi taki moment, że mam ochotę postawić sobie kulinarne wyzwanie i zmierzyć się z przepisem, który nigdy mi nie wychodził. Gruntownie się do niego przygotowuję, czytam polecane przepisy, szukam sprawdzonych sposobów jak coś przygotować i podejmuję próbę. Taki czas właśnie przyszedł na pierogi. A że w lodówce miałam opakowanie boczniaków bez większego pomysłu na ich wykorzystanie szybko zrodził się pomysł na pierogi z boczniakami. Do smaku dorzuciłam
ser bałkański, a dla zagęszczenia farszu
twaróg. Wyszło idealnie.

Pierogi z boczniakamSzukasz sprawdzonego sposobu na pierogi? Sprawdź przepis na pierogi z boczniakami. Gwarantuję idealnie miękkie ciasto i unikalny farsz, który Cię zachwyci.Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej (wykorzystałam typ 450)1/2 łyżeczka
soli60 ml
oleju200 ml gorącej
wody (
wodę ugotowałam i odstawiłam na 2-3 minuty, aby odrobinę ostygła)Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie odmierzyłam i nic nie sypałam na oko. Chyba właśnie dlatego wyszło ono takie dobre.Składniki na farsz:200 g boczniaków1 duża
cebula bądź 2 mniejsze1 opakowanie (150 g)
sera bałkańskiego z
mleka owczego200 g
twarogu półtłustego
oliwa z oliwek do smażenia1 szklanka
wodysól morskaświeżo zmielony
pieprzDodatki:przysmażona
cebula w wersji optymalnejskwarki w wersji „na bogato”
jogurt naturalny w wersji dietetycznejSposób przygotowania:Ciasto : do miski przesiewam
mąkę i
sól, a następnie dolewam
olej. Gotuję
wodę i odstawiam ją na 2-3 minuty, aby delikatnie ostygła. Dolewam
wodę do miski z
mąką małymi partiami po ok 50 ml i mieszam łyżką, aby składniki połączyły się.
Woda będzie bardzo gorąca, więc należy uważać, aby się nie poparzyć. Do wyrabiania ciasta opcjonalnie można wykorzystać mikser. Gdy w misce jest już cała porcja
wody zaczynam zagniatać ciasto ręką. Należy ugniatać je przez minimum 10 minut, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na bok na czas przygotowania farszu.Farsz :
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na
oliwie do momentu aż się zeszkli. Boczniaki myję i kroję na małe kawałki. Bez suszenia dodaję je do
cebuli i smażę dalej na dużym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas uzupełniam płyn na patelni dolewając
wodę. Gdy
grzyby zaczynają robić się miękkie zmniejszam temperaturę i przykrywam patelnię. Duszę całość kolejne 10 minut dolewając co jakiś czas odrobinę
wody. Ostatecznie cały płyn powinien odparować. Gdy na patelni zostaną tylko miękkie
grzyby z delikatnie rozgotowaną
cebulą dodaję oba rodzaje
serów i mieszam dokładnie. Doprawiam
solą (uwaga na ilość ponieważ
ser bałkański jest słony) i
pieprzem (tego nie żałuję i sypię sporo). Ostawiam farsz do ostygnięcia.Pierogi z boczniakami : Obsypuję blat
mąką i zaczynam wałkować ciasto (dla wygody podzieliłam je na kilka mniejszych części). Wycinam z niego kółka, nakładam po 1 łyżeczce farszu i sklejam. Gotuję w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki
oleju. Gotowe pierogi suszę na czystej ściereczce, a następnie układam na patelni z tłuszczem i podsmażoną
cebulką. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na kolejny raz, a nadprogramową ilość farszu wyjadać łyżeczką z patelni.



A Ty jakie pierogi lubisz najbardziej?Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.Sprawdź także:Nowoczesne pierogi ruskie
Indyk w słodkim sosie
figowym z puree
marchewkowymNaleśniki z farszem ruskim