ßßß Cookit - przepis na Strudel drożdzowy z truskawkami

Strudel drożdzowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z serem i truskawkami , co może być lepszego, domowego, niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z kubkiem mleka ?
Ciasto jest, przepis jest….kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś innym a tu taki warunek. I pomyśleć że, kiedyś prowadziłam bloga o codzienności ……..Myślę sobie raz kozie śmierć .....
Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na stole musiała być ta drożdżówka i kubek cappuccino orzechowej, ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani.
Gdy przychodziła wiosna i pojawiały się truskawki, pieczenie jej stało się naszym sobotnim rytuałem,
weekend bez drożdżówki ???? łeeeeee
To nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe.
A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,
jest NASZA!
I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych Delecta
150 ml ciepłego mleka
5 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta
2 jajka
10 dag masła
Szczypta soli
Masa serowa:
20 dag mielonego twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta
6-7 świeżych truskawek
Kruszonka:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Masa serowa:
Twaróg wymieszać łyżką z jajkiem i cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie wymieszać.
Truskawki obrać z szypułek pokroić w kostkę.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Słodkich wypieków!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/strudel-drozdzowy-z-truskawkami.html