Wykonanie


Kiedy pojawiła się akcja Piecz ot tak…prosto z
serca, do razu skojarzyła mi się drożdżówka …drożdżówka z
serem i
truskawkami , co może być lepszego, domowego, niż kromka takiego jeszcze ciepłego ciasta z
kubkiem mleka ?Ciasto jest, przepis jest….
kurde a ja czekam do ostatniej chwili , tak nie lubię pisać historii, nie umiem, nie mam talentu do pisania powieści …żadnej, czy to o sobie , czy o czymś innym a tu taki warunek. I pomyśleć że, kiedyś prowadziłam bloga o codzienności ……..Myślę sobie raz kozie śmierć .....Ten wypiek dedykuję mojemu mężowi, on jest strasznym łasuchem na słodkie, pamiętam gdy miałam 16 lat i zaczęliśmy się spotykać na
stole musiała być ta drożdżówka i kubek
cappuccino orzechowej, ten sentyment do niej pozostał do dziś …ile to już lat wolę nie pisać. Lata lecą a my ciągle w sobie zakochani.Gdy przychodziła wiosna i pojawiały się
truskawki, pieczenie jej stało się naszym sobotnim rytuałem,weekend bez drożdżówki ???? łeeeeeeTo nasz patent na wszelkie smutki i radości, chwile dobre i złe.A najlepiej smakuje pognieciona i pokruszona po wycieczce rowerowej gdzieś tam na przystani….. Ona jest magiczna mówię Wam,jest NASZA!I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej.



Składniki:
Ciasto drożdżowe:40 dag
mąki pszennej1 opakowanie
drożdży suszonych Delecta150 ml ciepłego
mleka5 dag
cukru1 łyżka
cukru waniliowego cytrynowego Delecta2
jajka10 dag
masłaSzczypta
soliMasa serowa:20 dag mielonego
twarogu1
jajko2 łyżki
cukru2 łyżki budyniu
śmietankowego Delecta1 łyżka kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta6-7 świeżych
truskawekKruszonka:10 dag
mąki pszennej5 dag
masła2 łyżki
cukru trzcinowego brązowegoSposób wykonania:Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wsypać
cukier oraz
cukier z
wanilią, szczyptę
soli i suche
drożdże wymieszać, wbić
jajka wlać ciepłe
mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone
masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.

Masa serowa:
Twaróg wymieszać łyżką z
jajkiem i
cukrem dodać różowe kuleczki zbożowe oraz
budyń, ponownie wymieszać.
Truskawki obrać z szypułek pokroić w kostkę.


Kruszonka:
Mąkę wymieszać z
brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego
masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą
serową, posypujemy pokrojonymi
truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.Słodkich wypieków!