Wykonanie
Zamiast
kiełbasy w której mamy mnóstwo chemicznych dodatków może lepiej zdecydować się na własnoręcznie zrobioną pieczeń. Bardzo popularna w cieszyńskim pod nazwą “nec” czy “necówka” Bardzo smaczny dodatek do
pieczywa. Bez wstydu możemy położyć ją na świątecznym
stole i zaserwować nawet wybrednym gościom.Składniki:

1/2 kg (1 paczka
mielonego mięsa)1/2 kg
mięsa wieprzowego (ja kupiłam karczek w promocji).2 czerstwe
bułki duże (można zastąpić
chlebem)1-2
cebule2-3 ząbki
czosnku2
jajkaPrzyprawy:
pieprz czarny mielony,
pieprz zielony cały,
majeranek,
tymianek,
lubczyk,
papryka czerwona słodka i ostra,
sól.

Wykonanie:Na miskę wyłożyć
mięso.Namoczyć w wodzie
bułki. Kiedy będą miękkie odcisnąć i dodać do
mięsa.
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z pozostałymi składnikami.
Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski.Wbić
jajka.Z
mięsa wieprzowego odciąć długi pasek. Resztę pokroić w średniej wielkości kostkę i dołożyć do pozostałych składników.Wszystko dokładnie wyrobić.Doprawić do smaku
solą i
przyprawami.Wyrobione
mięso podzielić na połowę i wyłożyć dno formy keksowej.Położyć na nim pasek
mięsa wieprzowego.Przykryć pozostałą
połową mięsa.Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika.Piec do zrumienienia się
mięsa ok. 50 minut. w temp ok. 190-200 st. C.

Po upieczeniu zlać wytopiony tłuszcz. (Po stężeniu można go użyć do smarowania
chleba, do zasmażki lub w inny sposób. Jest smaczny, ładnie pachnie i uważam, że z powodzeniem można go zużyć).“Necówka” zastępuje nam
wędlinę i jemy ją po prostu z
pieczywem.

Uwaga: W środek pieczeni możemy włożyć ugotowane
jajka lecz ja osobiście zdecydowanie wolę tę wersję którą przygotowałam – z
mięsem. W regionie cieszyńskim najczęściej w środek wkłada się pas
polędwicy wieprzowej.Cena mojej pieczeni na marzec 2016 rok to:Karczek ( w promocji) po 7 , 99 zł za kilogram czyli za 1/2 kilograma ok 4 zł.
mięso mielone z
indyka 1/2 kg. ok. 4, 00 zł.pozostałe składniki ok. 4 , 00 zł.Myślę, że zmieściłam się w kwocie +/- 12 , 00 zł-13 , 00 zł.