Wykonanie
Zawsze, kiedy zaczynam odczuwać spadek potasu w organizmie, sięgam po
pomidory. Najczęściej robię wówczas spaghetti, albo zupę
pomidorową, ale tym razem wybraliśmy pulpety. Zjedzenie jednego obiadu z dodatkiem
pomidorów już poprawia moje samopoczucie, a po kolejnym całkowicie zapominam o niedoborach. Gdybym na chwilę porzuciła miłość do
makaronu i zastąpiła ją
ziemniakami, to taki obiad byłby jeszcze bardziej wartościowy w potas. Niestety mania makaronowa zwycięża, więc
sos pomidorowy musi wystarczyć :). Zachęcam Was do przygotowania takiego obiadu - nie dość, że zdrowy, to jeszcze pyszny!
Składniki:- ok. 500 g
mięsa mielonego,- 1
cebula,- 1
bułka namoczona w wodzie,- 1
jajko,-
przyprawy:
sól,
pieprz,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,-
sos pomidorowy .
Sos pomidorowy przygotowujemy według przepisu .
Mięso mielone mieszamy z dodatkiem namoczonej
bułki (już odciśniętej z
wody), obranej i startej na tarce
cebuli,
jajkiem, koncentratem i
przyprawami. Formujemy pulpety i wrzucamy na gotujący się
sos pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Podajemy z
makaronem lub
ziemniakami. Smacznego!!!