Wykonanie
Puszysty
biszkopt przełożony pyszną
maślaną masą, smakiem przypominającą
lody waniliowe z dodatkiem kryształków z kolorowych
galaretek.

Składniki8 jaj250g
cukru150g
mąki8 łyżek letniej
wodycukier waniliowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
galaretka czerwonagalaretka zielonagalaretka pomarańczowa250g
masła1 szkl
cukru pudru4
jajka1 szkl
mleka3 łyżeczki
żelatynycukier waniliowySposób przygotowania
BISZKOPT :
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą
wodę. Do utartych
żółtek dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z
białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto podzielić na dwie równe porcje , wylać na dwie blachy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
Galaretki rozpuścić w 1,1/3 szklanki
wody , każdą osobno , odstawić do stężenia , stężałe
galaretki pokroić w kostkę
Mleko przegotować w gorącym rozpuścić
żelatynę , wystudzić
Jaja z
cukrem pudrem i
waniliowym ubić na parze , dodać do utartego wcześniej
masła , dokładnie połączyćDo masy
maślanej cały czas ucierając wlać rozpuszczoną w
mleku żelatynę , masę lekko schłodzić , uważając żeby nie stężała , do schłodzonej masy dodać pokrojone
galaretki , wymieszać , przełożyć
biszkopty , posypać
cukrem pudrem .RadaMożemy zrobić jeden większy
biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu i przekroić go na dwie części






