ßßß Cookit - przepis na Ciasto – Mamut

Ciasto – Mamut

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt przełożony pyszną maślaną masą, smakiem przypominającą lody waniliowe z dodatkiem kryształków z kolorowych galaretek.
Składniki
8 jaj
250g cukru
150g mąki
8 łyżek letniej wody
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
galaretka czerwona
galaretka zielona
galaretka pomarańczowa
250g masła
1 szkl cukru pudru
4 jajka
1 szkl mleka
3 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto podzielić na dwie równe porcje , wylać na dwie blachy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20 minut w temp 170 *C .
Galaretki rozpuścić w 1,1/3 szklanki wody , każdą osobno , odstawić do stężenia , stężałe galaretki pokroić w kostkę
Mleko przegotować w gorącym rozpuścić żelatynę , wystudzić
Jaja z cukrem pudrem i waniliowym ubić na parze , dodać do utartego wcześniej masła , dokładnie połączyć
Do masy maślanej cały czas ucierając wlać rozpuszczoną w mleku żelatynę , masę lekko schłodzić , uważając żeby nie stężała , do schłodzonej masy dodać pokrojone galaretki , wymieszać , przełożyć biszkopty , posypać cukrem pudrem .
Rada
Możemy zrobić jeden większy biszkopt według własnego sprawdzonego przepisu i przekroić go na dwie części
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-mamut