Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Pieczony ogon
bobraWędzarnia Bogdana »Konserwa -
ryba w oleju![](/Data/Images/wyrobydomowe.blox.pl\2016_slash_03_slash_Konserwa-ryba-w-oleju/l/1745359981.jpg)
Składniki:-
ryba morska (ja użyłem
dorsz,
makrela, ...)-
pieprz-
listek laurowy-
ocet winny-
olej roślinny-
cebula-
sól 13-15g/kgPrzygotowanie wsadu:
Rybę filetujemy lub kroimy do wymiaru puszki. Wkładamy do naczynia dodajemy
sól i mieszamy.Napełnianie i zamykanie puszek:Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć. Następnie do puszek na dno wkładamy jeden
listek laurowy, trzy ziarenka
pieprzu układamy
rybę dodajemy kilka kropli
octu (pięć wystarczy).
Cebula zeszklona na patelni może być, ale skraca okres przydatni\ości konserwy. Można ją pominąć. Zalewamy
olejem roślinnym.Jeśli jest taka możliwość puszki przed zamknięciem na puszkarce można zabezpieczyć CO2, czyli dwutlenkiem węgla. Polega to na strzeleniu gazem pod pokrywkę. Stawiamy na talerzyk puszkarki i rozpoczynamy zaciskamy krawędź. Po zamknięciu puszki poddajemy obróbce termicznej.Obróbka termiczna konserw:Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Ja użyłem szybkowaru. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm
wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór
grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas.
Konserwy rybne sterylizujemy 30-40 min. Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną, lodowatą
wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy
wodę, lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na ok. 2h i przenosimy do chłodnego pomieszczenia np. lodówki. Chłodzimy do momentu uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni.
![](/Data/Images/wyrobydomowe.blox.pl\2016_slash_03_slash_Konserwa-ryba-w-oleju/l/-443796719.jpg)
Smacznegowtorek, 01 marca 2016, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyStynka w pomidorach - ...
Schab prasowanyOzór dzika wędzony
Kiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ...Wędzarnia BogdanaKonserwa -
ryba w olejuPieczony ogon
bobraKonserwa -
ryba w pomidorachPasztet
myśliwski - konserwa_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter