Wykonanie
Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnego przepisu na
ciasteczka z drobinkami
czekolady, myślę, że ten ma ogromne szanse wypełnić ta kulinarną pustkę ;) Ja jestem całkowicie przekonana :)Nie zrozumcie mnie źle, wciąż uważam, że nie ma jak chrupiące
ciasteczka owsiane, czy te z czekoladowymi drobinkami z przepisu Nigelli, ale te… Te są po prostu prze-pysz-ne! :) A do tego do ich przygotowania wystarczy tylko miska i łyżka lub silikonowa szpatułka. Bez miksera, bez ucierania, kilka minut i gotowe. Prawda, ze super? :) Ja upiekłam je po raz pierwszy dosłownie w środku nocy, jako niespodzianka dla Piotrka, który bardzo już tęsknił za czymś słodkim ;) Ale miał radochę, gdy nad ranem przywiódł go do kuchni zapach czekających na blacie
ciasteczek :)
Ciastka dość mocno rozpływają się na boki i wychodzą raczej płaskie, co ja osobiście bardzo lubię. Są lekko chrupiące na wierzchu i ciągnące w środku, o karmelowym posmaku. W oryginale piecze się je z samymi drobinkami
czekolady, ale ja lubię zastąpić część posiekanymi
orzechami włoskimi, które wszyscy bardzo lubimy.Wypróbujcie ten przepis koniecznie i
dajcie znać, jak Wam smakowało. Nie zapomnijcie też dodać tej odrobiny
kawy instant, nie jest co prawda konieczna, ale podkreśla smak
czekolady i sprawia, że
ciastka pachną jeszcze bardziej niesamowicie :)Polecam :)*przepis stąd klikSkładniki:180g niesolonego
masła, roztopionego i lekko przestudzonego1 szklanka jasnego
cukru muscovado (dałam niepełną)1/2 szklanki drobnego
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1
jajko plus jedno
żółtko1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
kawy instant2 szklanki plus dwie łyżki
mąki pszennej2 szklanki drobinek
czekolady chocolate
chips lub drobno posiekanej
czekolady (
mlecznej lub gorzkiej, wedle uznania)Wykonanie:W dużej misce wymieszaj roztopione i przestudzone
masło z
cukrami oraz
wanilią. Dodaj
jajko i
żółtko i jeszcze raz wymieszaj do połączenia. Wsyp
sodę,
sól oraz
kawę, dodaj
mąkę i mieszaj, aż zacznie powstawać ciasto (będzie dość geste, więc szykujcie swoje bicepsy ;) Na koniec wmieszaj do masy
czekoladę lub
czekoladę z orzechami.Z ciasta formuj spore kulki (w zależności od tego, jak duże chcesz
ciastka) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy.Gotowe
ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 12 – 15 minut, tylko do momentu, gdy zaczną tężeć i lekko się rumienić. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kilka minut, aż nieco stwardnieją i przenieś na kratkę do całkowitego wystudzenia.Smacznego :)