Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki na około 30 sztuk:1 szklanka
gorzkich czekoladowych groszków (chocolate
chips), lub posiekanej
czekolady1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
sody oczyszczonejpół łyżeczki
soli170 g
masła o temperaturze pokojowej1/4 szklanki ciemnego
brązowego cukru1/4 szklanki drobnego
cukru1
żółtkopół łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru z
waniliąWszystkie składniki,oprócz
czekolady zmiksować lub wyrobić ręką. Następnie dodać
czekoladę, wymieszać.Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układać je w dużych odstępach - rozpłyną się mocno na boki; nie trzeba ich spłaszczać przed pieczeniem.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się brązowić. Pozostawić kilka minut do przestygnięcia na blaszce, następnie przenieść na kratkę.